Haaa biasala bila tekak ni memilih bende nak makan waktu berbuka kena la masak! Kalau pi Bazaar tu tak tau laa makan apa banyak benor pilihan menu nya. Nasib la aku teringat haritu ade beli Bihun, Sotong, Dada Ayam dan Fishcake then telur pon ade jugak jeng jeng terus ade idea nak masak apa. So sampai ja rumah terus sinsing lengan duk menukang kat dapur 😄. Ok ini lah bahan bahan dia.
KUAH KUNG-FU:
5Biji Bawang putih
1 Biji Besar Bawang Merah
4-5 Tangkai Cili Api
Sedikit Dada Ayam
Sedikit Sotong
Fishball
Fishcake
Lobak Merah (Potong Tebal)
Tomato Ceri (Belah 2)
Foo Chuk
1 Kiub Pati Ayam Knorr
Serbuk Lada Hitam
2 Biji Telur
BIHUN :
Bihun di goreng secara deep fried untuk dapatkan kerangupan 😄
Cara – Cara :
Panaskan minyak masak dan masukan terlebih dahulu dada ayam,Sotong, Fishcake dan fishball kemudian masukan bawang putih dan merah serta ketukkan cili apo tadi. Goreng sehingga layu bawang tersebut.
Kemudian masukan sedikit air dan sayuran tadi renehkan sehingga mendidih masukan juga perasa mengikut cita rasa masing masing. Masukkan 2 biji telur dan teruskan mengacau sehingga pekat.
Tuangkan kuah kungfu tadi di atas bihun yang telah di deep fried dan sedia dihidang. Selamat Mencuba.
#KitaSamaSamaKongsi
Sedapnya ada hirisan sayur fu chuk tu nikmat betul
LikeLike
Suka sayur ni, sayur fu chuk masak dengan gulai lemak ikan pon sedap
LikeLike
Pagi pagi tgk ni mencabarnyaaa huhu
LikeLike
ahhahahahaha sabar sabar
LikeLike
Nampak sedap..nanti boleh cuba..tq shah
LikeLike
sama sama
LikeLike
jarang tengok lelaki masak ni, kalau ada pun boleh kira dengan jari
LikeLike
malu kita hahahah
LikeLike
Akak pun lagi suka masak dari beli kat bazar, puashati makan.
LikeLike
Brtul Kita pun suka
LikeLike