TEATER MUZIKAL PENDETA ZA’BA

IMG_0401

Pada 4 Disember yang lalu aku berpeluang menonton persembahan sebuah naskah agung pementasan Teater Muzikal seorang pejuang bahasa iaitu Pendeta Za’ba di Auditorium D’Sury, Komplek Jabatan Kesenian Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Sembilan. Pementasan dibawah pengarah yang sememangnya terkenal iaitu saudara Lokman Ghani ini mendapat sambutan hangat oleh semua pihak terutamanya di Negeri Sembilan ini. Sebelum ini saudara Lokman Ghani juga merupakan pengarah bagi Konsert Lentera Timur Dato Siti Nurhaliza, Konsert Muzika Ekstravaganza dan beberapa siri pementasan yang lain.

IMG_0426
Abby Yus Sebagai Penglipulara dan Ketua Kampung

Pementasan yang berjalan selama 3 malam ini menghimpunkan juga nama nama besar antaranya Dato Ahmad Tarmimi Siregar yang membawa watak sebagai Za’ba (Dewasa), Dato Jalaludin Hasan sebagai Dato Onn Ja’far dan Abby Yus bertindak sebagai Ketua Kampung dan penglipurlara. Pementasan selama hampir 2 jam ini aku rasakan tidak klise daripada persembahan yang lain kerana muzik, busana, latar tempat dan koroeograf nya seperti bersatu dalam tetaer tersebut memamng aku puji habis. Tamabahan pula pengarah muzik nya dipimpin oleh komposer terkenal Dato Suhaimi Mohd Zain atau mesra lebih dikenali dengan nama Pak Ngah.

IMG_0409
Tarian dan Lagu Yang Segar
IMG_0395
Pengarah Muzik Pak Ngah Suhaimi 

Sinopsis dan Latar Belakang Za’ba.

Siapa yang kurang mengenali pejuang bahasa ini, Zainal Abidin Bin Ahmad atau Za’ba dilahirkan pada 16 September 1895 di Kampung Bukit Kerdas, Batu Kikir Jempol Negeri Sembilan dan merupakan anak melayu Negeri Sembilan yang pertamana berjaya menyambung pelajaran ke Sekolah St Paul Institution sebuah sekolah Inggeris dan memperoleh Senior Cambridge. Tetapi dengan kelulusan uang Za’ba peroleh kesemua jawatan yang dipohon seperti Settlement Officer, Forest Ranger semua ditolak sebaliknya ditawarkan menjadi guru sandaran di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan.

IMG_0449
Za’ba & Dato Onn Ja’far

1941-Ketika Jepun menyerang Malaya, Za’ba dilantik berkhidmat sebagai ketua pengarang dan penterjemah berita Radio, Jepun dan di Singapura Za’ba muncul sebagai penulis yang banyak mengkritik dan melalukan provokasi secara berani,melalui karyanya. Apbila Jepun mula menyerah kalah Za’ba dilantik menjadi penterjemah di Mahkamah tinggi

IMG_0417
Za’ba ketika menanyakan kepada Pegawai Inggeris Kenapa Permohonan Biasiswa nya di Tolak

1956 – Dalam satu majlis sempena Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga, Za’ba telah dianugerahkan gelaran PENDITA sebagai menghargai jasa beliau dalam bidang bahasa dan sastera melayu.

Komen:

Secara keseluruhannya aku berpendapat tokoh tokoh sebigini harus diangkat dan karya karya mereka yang mereka perjuangkan harus dipentaskan sebagai salah satu cara menghargai dan mengenali pejuang bangsa bahasa negara. Ya memang kerja ini bukan boleh dibuat seorang diri tapi memerlukan sokongan ramai pihak terlibat untuk menjayakan nya.

IMG_0419

Tahniah kepada penganjur dan juga rakan tajaan yang lain diatas pementasan yang aku lihat sangat berjaya dan membuka mata semua pihak tentang siapa disebalik pejuang bahasa Melayu ini di tanah melayu sendiri.

Advertisements

SHAH X PANTAI TIMUR – JALAN JALAN KUALA TERENGGANU

Dah puas kami sarapan di Pasar Kedai Payang dan jalan jalan. Kami ambil masa untuk ke Perkampungan cina di kawasan tersebut. Sebab apa sebab banyak mural-mural yang cantik ala ala di Georgetown. Penat juga jalan kaki di sekitar kawasan kampung ni lepas tu hujan pulak hahahahahah . Nah layan je gambar gambar posing di sekitar Kampung Cina Kuala Terengganu.

IMG_9866

IMG_9933

Haaaaa jangan tak tahu kat terengganu pun ada kawasan cantik-cantik macam ni. Selain daripada mural ni ade juga cafe-cafe yang boleh anda singgah. Sebba kita orang dah kenyang kita orang lalu je laaa tepi-tepi ni tengok-tengok dan ambil gambar itu jela mampu hahahahah.

Muzium Terengganu

Selepas kami puas bergambar disekitar kawasan Kampung Cina, kami bergerak menuju ke Muzium Terengganu pula kira kira 20 minit perjalanan dari Bandar Kuala Terengganu. Muzium ni memang dari dulu lagi teringgin nak pergi ke sini sebab nampak macam gah banggunan dia yang penuh elemen tradisi terengganu.

IMG_0115
Nampak Tak Excited Tu.

Dalam muzium pelbagai koleksi di pamerkan, antaranya susur galur Sultan dan Permaisuri Terengganu, Barangan tradisional, Kain songket kain batik, Muzium petronas dan juga bahan pameran tentang wira-wira sukan negeri Terengganu.

IMG_0039
Kereta Yang Digunakan MB Terengganu

MASJID KRISTAL KUALA TERENGGANU

Kat dalam muzium tak ambil pula gambar ahahha hanya diluar sahaja heheheheh sebab tengan khusyuk tengok peninggalan sejarah kat sini. Dah puas kami menghafal sejarah-sejarah Terengganu kami bergerak pula ke Masjid Kristal Terengganu. Ini merupakan kunjungan kali aku kedua disini tak jauh pun dari Muzium ni. Sebelum sampai kesini anda akan melalui Taman Tamadun Islam, Tapi aku tak masuk pun sebba hari hujan kan takur rugi pulak berjalan-jalan kat dalam tu. Lagipun dah pernah masuk dah sebelum ini.

IMG_0122

Aku sempat menunaikan solat zuhur disini, tapi hati aku mamaca terusik sikit melihat keadaan masjid ini seperti tidak terjaga, dengan bumbungnya yang bocor syiling yang runtuh aduhh sayang sekali. Apa pun aku harap ada lah pihak yang berwajib membuat sesuatu sebelum terlambat. Sayang seribu kali sayang.

Banyak lagi mungkin tempat nak jalan-jalan kat Kuala Terengganu ni, tapi dek kerana cuaca yang tidak mengizinkan aku pun tak dapatlah nak jalan jalan kat sini. Tapi Alhamdulilah so far memang dah cover semua dah. Ok untuk post seterusnya nantikan tempat makanan daripada sarapan pagi yang terbaik sehingga ke menu minum petang okai.

#KitaSamaSamaKongsi

ShahXPantaiTimur Day1

ShahXPantaiTimur Day 2

SHAH X PANTAI TIMUR – TERENGGANU

Selesai di Kuantan kami lanjutkan perjalan kami ke Kuala Terengganu pula. Melalui Jalan Pantai ternyata sangat menenangkan dan tak da la mengantuk sangat sebab kiri kanan ade  ja pemandangan nak tengok. Sebelum sampai ke sempadan Terennganu tu anda akan melalui Gebeng  dan Cherating cuma jalan di Gebeng ajak mencabar jugak la dengan jalan raya bewarna merah dan berlopak sana sini.

IMG_9782

Taraaa…………… sampai juga kami di Teregganu, sebelum kami menuju terus ke KT, kami singgah dulu di kemaman untuk minum-minum petang. Kami singgah di gerai betul betul di depan rumah tamu yang dalam pembinaan dan terletak di bahu Jalan selepas stesen bas. Memang kedai ni jadi tumpuan untuk makan otak otak dan satar, So kami order 1 set Otak-otak dan 1 Set Satar. Ya Allah memang sumpah sedap =) so korang yang dalam perjalan ke KT tu boleh la singgah tau. Alaa nama kedai memang tak nampak tapi kalau anda masuk je simpang kuala kemaman tu jumpa la kedai  tu.

Kenyang banyak wei, hahahahaha jauh lagi perjalanan ni nak sampai ke KT, kene tempuh Chukai, Kerteh, Dungun then baru la sampai ke KT, dekat 3jam lagi la kot, Tapi jalan berdua ni ok laa tak ade la ngantok sangat duk borak pasal duniawi ja. hahahahaha. Kami Sampai di Kuala Terengganu kira-kiram Jam 9 Malam, mas atu memang hujan sangat lebat so lepas ja check in Hotel terus kami mandi mandi ye la takot demam ke esokan hari nya pulak. Makan malam? ohh memang tidak la weii kenyang tahap dewa dewa dah sengkak perut dah . Terus tido dalam kekenyangan.

JOM SARAP UOLSSS – TERENGGANU DAY 2

lena diulit kekenyangan malam tadi. Hahahah masing masing tak sedarkan diri ye la akibat drive dan makan makan dan makan. Hari ini kami bangun awal untuk menuju ke tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Tempat pertama yang kami tujui adalah Pasar Kedai Payang. Ini adalah tempat untuk anda dapatkan pelbagai jenis barangan asli Terengganu daripada makanan sampai la barangan keperluan rumah dan juga diri sendiri. Kami tiba seawal jam 7.30 pagi dan rata kedai kedai disitu belum bukak lagi. Bagi anda yang baru ke sini jangan risau tak tahu mana nak parking boleh parking di bangunan warna-warni sebelah Pasar ini atau pon boleh parking di Pulau Warisan.

IMG_9986

Okai cerita bab makanan ni. Sarapan apa je hari ni hahaha. Okai banyak kedai yang disediakan means kedai makan laa kat atas Pasar Payang ni. So aku teringin nak rasa Pulut dengan Ikan Kering, apom manis dan ade sejinis kuih macam cakoi kawan aku ambil nasi minyak bersama ayam masak merah. Dah laa sedap murah pulak tu. Memang berbaloi-baloi kunjungan kami ke sini. Nah Bagi gambar lagi

IMG_9823

Dah makan tu untuk bakar balik kalori tadi kami pun pusing pusing di  dalam kawasan Pasar Kedai Payang, Weh memang rambang mata laa nak pilih. Hhahaha lepas tu macam-macam jenis kuih tradisional Terengganu dan juga makanan yang lain ada dijual disini. Rempah-rempang dan pelbagai jenis beras khusus untuk nasi dagang dijual disini.

Ok, memang naisb kami tak begitu baik dari pagi asyik hujan renyai ja, so dalam keadaan tersebut kami tetap nekad nak pusing-pusing kawasan sekitar Kampung Cina berdekatan Kedai Pasar Payang. Tapi sebelum tu kami berjalan menuju ke Masjid Putih di kawasan berdekatan yang juga merupakan tarikan di bandar Kuala Terengganu.

IMG_0014

IMG_0021

Ok kita berhenti sini dulu, nanti kita sambung pasal apa yang menraik dan tempat wajib untuk ambil gambar di Kampung Cina Kuala Terengganu ini, okai.

ShahXPantaiTimur Day 1

#KitaSamaSamaKongsi

TAUHU SUMBAT BERINTIKAN AYAM OAT

Bosan kan dengan resipi tauhu sumbat yang ade kat kedai-kedai tu. Nah apa kata try yang abang nak share ni. Well resipi actually abang tengok sis Shiela Rusly update kan dalam Ig die, tapi resipi die nama Tauhu Terbalik dan berintikan udang dan lain-lain. Heheheh yang akan abang sharekan ni jenis mudah untuk dibuat dan bahan-bahan pon boleh dapat je kat ceruk peti ais rumah anda kalau ade lah.

40C225BD-ABF3-4DD9-B22E-2FE89D99FFB0
Boleh Tukar Isi Ikan Atau Udang 

Bahan Bahan.

1 Paket (9 Ketul Tauhu Kering Mee Kari) 
200gm Isi Ayam Cincang ( Guna udang pon boleh, dada ayam)
1 Batang Lobak 
1 Biji Cili Merah
1/2 Cawan Oats
Daun Sup dan Daun Bawang 
Sedikit Perasa
Sedikit Lada Hitam 

Cara-Cara.

Belahkan tauhu tadi dan terbalikan tauhu tersebut supaya menjadi seperti ibarat kelopak bunga. Bahan bahan inti tadi di gaulkan semuanya dan disumbatkan kedalam tauhu tersebut sehingga padat. Kemudian gorengkan dengan cara deep fry sehingga kekuningan. Sedia di hidang. Mudah, dan sihat kan. 

 

 

 

THE GREAT JAKEL RUN 2017

Banyak keHAMPAan dalam Penganjuran kali ini.

Alhamdulillah berakhir sudah edisi larian untuk tahun ini. Nak tahu larian yang kita sertai sepanjang tahun ni, kena la tunggu untuk post seterusnya. Ahad 10hb yang lalu aku berkesempatan join acara tahunan gedung pakaian terkenal di ibukota, Jakel hehehe so firstly aku nak kongsikan la hahahah walaupun tak seberapa result larian aku untuk bulan ini.. Hahahahah

IMG_0693
Result Larian 

Okai biarlah orang nak cakap yang pasti aku mampu habiskan larian aku dengan baik sekali. 10 Km kau mampu ke hahahahah. Macam biasa kalau sebelum RUN kita akan dibekalkan dengan KIT LARIAN, untuk larian kali ini merchandise memang banyak dan sangat berbaloi dengan amount yang yang di laburkan itu. Tapi sayang tak de pulak kupon kupon diskaun yang ade ingat kan ade la dapat kupon beli-belah Jakel ke apa ke langsung tak de =). Hampa yang pertama

IMG_0580
Running Kit

Acara yang berlangsung jam 7 Pagi itu di hadiri beribu orang dari segala pelusuk tempat golongan selebriti juga hadir memeriahkan acara, antara kelibat yang aku nampak sebelum berlari Fara Fauzana, Dato Sri Siti Nurhaliza dan Dee Jangan Ketawa tapi  tak sempat nak ambil gambar yelaa dalam  flyer atau promo tak diberitahu perlepasan 10km jam berapa tup tup masa aku sampai ade komitee tersebut cakap 10km dah dilepaskan, terpaksa laa aku berlari terus  waa sedeh. So penganjur make sure la letak dekat mana-mana info tentang waktu pelepasan ini just setakat tulis jam 7pagi. Hampa yang ke-2. 

Kemudian becerita pasal laluan kali ini, aku ingat yang HSN2017 dengan standard charted je yang susah perghhh yang ini pun tak kurang hebatnya. Kejam kejam dan kejamm hahahahaha. Selepas masa di atas aku sampai di garisan penamat yang jadi tak syiok nya finishing arch tu untuk 5km dan 10 km lain lain hahahahaha wei lawak wei kenapa tak skeali kan je kene pulak belok sikit baru sampai 10km. Then lepas tu tak tahu  mana kaunter medal, mana kaunter minuman, dan pisang yang diberi semua hijau hijau hijau kelat lagi. Yang paling sedih kene berebut nak dapatkan topi. Kenapa tak bagi ja masa bagi run kit hari tu dah semua orang macam bergusti nak dapatkan topi tersebut. Hampa Ke-3.

 

IMG_0660
Tak de Mood nak ambil gambar dengan Medal Ramai!!
IMG_0671
Selfie Sedas

Mungkin penganjur kene alert la next time pasal benda-benda kecil ni. Walaupun kecil pasti ramai yang mengungkit nanti. Tapi sekalung tahniah kepada Jakel kerana hasil 100% penyertaan ini disumbangkan kepada Tabung Rohingnya . So semua perserta terlibat sevcara tak langsung menyumbang kepada tabung tersebut. Tahniah. Okai nanti kita kongsi untuk cerita Larian seterusnya..

#KitaSamaSamaKongsi

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2

Semalaman kami di Kuantan, kami bergerak untuk menuju ke Kuala Terengganu pula, namun ade perkhabaran yang kurang enak kami dengar dimana jalan menuju ke Kelantan telah pun dinaiki air. So kami putuskan untuk tidak menuju ke negeri Cik Siti Wan Kembang seperti yang dijadualkan. Jadi kami gerak lambat sikit dan pusing pusing lagi di Sekitar Kuantan untuk mencari tempat makan yang terbaik!!!.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, kami mencari dahulu menu makanan sesuai untuk minum pagi. Pusing punya pusing tibalah kami di satu kedai betul betul bersebelahan Petronas jalan menuju ke Tanjung Lumpur. Memang banyak makanan yang ade di situ hampir tak terpilih. Tapi niat di hati memang mencari makanan yang sedap sedap semuanya. Jesteru itu saya memilih untuk makan Laksam dan juga Kuih Nagasari di kedai tersebut. Nama kedai? Nasi Kerabu Kemira Tanjung Lumpur .

 

Hampir sejam kami disitu juga menunggu seorang rakan di Kuantan dan berbual-bual kosong kami menuju pula ke tempat makan untuk menu tengahari ini. Wehhh asyik makan je hahahaha dah nama pon berjalan kan kalau tak cari tempat makan tak sah lah betulkan? Destinasi seterusnya di ANA IKAN PATIN. Kedai nya terletak di Jalan Bandar jadi anda kena  tiba disini sebelum waktu makan tengahari sebab tempat parkir yang terhad dan juga kawasan tumpuan untuk makan tengahari. Kali ini aku memilih untuk tidak makan nasi, cukup sekadar ambil sayuran dan juga telur goreng. Menu wajib yang anda harus cuba disini tentunya Ikan Patin Tempoyak dan Daging Salai Masak Lemak Cili api.

IMG_9724

Tapi bagi aku, Ikan Patin Tempoyak di Temerloh tempoh hari lagi melekat dan terbayang bayang lagi kesedapannya. Selra masing-masing kan heheheheh.. Alhamdulillah baik hamba allah seorang ni belanja kami. Nanti mai KL aku belanja hang ya. HAhahhahaha. Dah habis makan nasi (walau tak makan) tekak teringin pulak nak rasa benda benda manis ni. Hhahahaha kami mencari destinasi seterusnya untuk bersantap menu manisan pula. First kami singgah di Puding Di Raja memang manisan temurun di Negeri Pahang ini.

 Hahahah lupa aku nak ambil gamabr rupa puding ni, sebab tak sempat nak ambil gambar dah masuk mulut. Ya Allah memang super sedap. Menyesal beli bekas yang kecil hahahahah. Kata orang pisang yang digunakan dalam resipi ini hanya terdapat di Pahang sahaj tu sebab anda tak jumpa Puding Di Raja ni kat tempat lain.

NASIB BAIK KULA CAKES BUKAK HARI SELASA

IMG_9771
Kula Cakes =)

Sewaktu pelan asal untuk ke Kuantan ni, memang dah masuk dalam list cafe ni, namun sebab hari Isnin Kula Cakes ni tutup so macam tak de harapan nak singgah, namum sebab plan asal dah berubah maka dapat lah aku singgah di Kula Cakes ni. Hilang rasa craving ni wei yelah asyik tengok ja orang makan kat sini, akhirnya aku sampai jugak kat sini yeay. Kafe ni jam 1 baru bukak tapi dalam 12 lebih tu orang dah start menunggu kat luar untuk dapatkan manisan dari kafe ini.

Bagi aku kafe ni memang simple ja, tapi die punya menu semua Ya Allah memang meletop. Mana yang belum sampai sini korang kene letak kafe ni dalam list korang untuk tempat wajib di singgah, dan of course anda kene pesan Mango Cheese Cake die yang memang viral kat laman sosial. Serius sumpah sedap!! memang korang takkan jumpa kat mana mana pon Mango Cheese Cake dia ni. Mesti try okai!!

IMG_9748

IMG_9752
Must Try !! _ Pavlova
IMG_9750
Signature Dish – Mango Cheese Cake

Okai.. mengancam tak tengok gambar hahahahahaha. Dah kenyang kami melantak seharian di Kuantan, kami meneruskan perjalanan kami ke Kuala Terengganu pula, tunggu cerita seterusnya okai..

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1 

#KitaSamaSamaKongsi

 

MAJLIS MAKAN MALAM SWM NS

Alhamdulilah 24 November yang lalu, selesai Majlis Makan Malam SWM NS. Hampir 5-6 Bulan juga persiapan diambil dari segi pemilihan tema, tempat, artis rakaman video dan macam macam lagi. Namun malam itu semuanya berjalan dengan lancar Alhamdulilah.

IMG_9276

Tahun ini mengangkat tema White & Denim, Majlis di hadiri oleh YBhg Tan Sri Sabarudin Chik iaitu Pengerusi SWM Environment dan tetamu Vip yang lain. Majlis juga di serikan dengan persembahan The 5th Note Band dan kemunculan penyanyi kelahiran Negeri Sembilan Siti Nordiana, Pelawak terkenal Azlee Senario berjaya mengalas tugas sebagai pengacara pada malam itu. And tengok je gambar-gambar sekitar majlis berlangsung dan selepas majlis.

DSC_0181
Barisan VVIP
1
Ahli Jawatankuasa Majlis Makan Malam SWM NS
IMG_9441
Team Korporat SWM NS
IMG_9456
Team Korporat SWM All Regional

OOTD – Theme White & Denim 

IMG_9345

Malam tu aku mengayakan Baju Jumper suit dari Times Square yang aku beli Rm20 ja. T-shirt putih dari Butik Levi’sdan KAsut sendirian Berhad.