SEREMBAN KENDERA SAJI

Sejauh mana anda mengemari makanan dari kendera saji  atau bahasa mudahnya FOOD TRUCK? Baru baru ini tular mengenai harga makanan bagi kendera saji ini sangat tidak masuk akal tapi apa apa pun pilihan semuanya ditangan anda sebagai pembeli. Tepuk dada tanya iman tanya beg duit anda. Hehehe

Baiklah selain daripada di Kuala Lumpur TAPAK URBAN merupakan salah satu lokasi Kendera Saji yang terkenal. Namun di Seremban juga tak kurang hebatnya insyallah juga bakal terkenal satu hari nanti insyallah. Terletak di kawasan lapang bangunan Mara di Jalan Penghulu Cantik dan buka setiap hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 6 petang ini mungkin lokasi JALAN JALAN CARI MAKAN yang tak patut anda lepaskan.

download
Credit: Carian Google

Banyak juga Kendera Saji yang tersedia di sini anda mungkin perlu datang kesini beberapa kali untuk mencuba aneka makanan yang disediakan so ini dia pilihan hati saya yang pertama kali bertandang disini.

1. LAKSA JOHOR

Makanan tradisi orang Johor ni. Memang craving giler sebab susah nak dapat kat kawasan sini kalau ade pun mesti ala ala kadar ja. Berbeza dengan yang disajikan disini perghh memang terangkat habis rasa dan kuahnya. Yup kuah Laksa Johor seharusnya pekat dan melazatkan dan sambal nya memang terangkat harga? Rm8.00 sebekas memang berbaloi so dah tahu mana nak cari singgah lah. Bak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_7108
Kendera Saji yang menjual pelbagai Juadah Termasuk Laksa Johor

2. MEE GORENG SOTONG

IMG_7111
D Pulau Mee Sotong 

Hahahaaha kisah Kendera Saji ni kelakar sikit hahahaaha. Aku duk pusing pusing kat area kawasan ni tetibe aku tanya pada budak yang tengah makan kat satu meja aku tanya apa yang you guys makan ni macam menarik? Dia cakap Mee Goreng Soting kat Food Truck depan tu. terus aku pergi kat situ dan buat pesanan harga ? Rm7.00 Mee banyak Sotong banyak tambah Rm1.00 Dapat telur mata. Tak payah pi Penang dah wei. cuma satu je die tak de cili potong dan cili jeruk so terpaksa bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 serius boleh cuba ok.

Menu Lain:

1. MeatBall & fries With Black Pepper Sauce

2. Fried Chicken Wings With Special Sauce

So apa lagi yang berada di sekitar Seremban, Port Dickson atau yang menghala ke Selatan cuba singgah ke sini. Memang port baik bro!!

#KitaSamaSamaKongsi

Siapa Ali, Muthu & Ah Hock ?

Betapa gigihnya aku bangun pagi haritu nak teman sorang kawan ni makan. Punya laa teringin die kata seminggu jugak set date nak try breakfast kat sini. Pada malam sebelumnya aku baru habis run (klik sini) pagi tu terpaksa bangun awal lebih kurang jam 7 nak pi makan kat sini.

Hari Ahad and hujung minggu ni biasanya aku memang xkan dan xsuka nak drive almaklum laa jalan Kl satu dah la Jem satu lagi parking mahal nak mampus. So penyelesaian nya, aku naik ja PUTRA LRT dari STESEN JELATEK ke STESEN PASAR SENI.

ALI,MUTHU & AH HOCK

IMG_2292
Berhadapan Restoran

Dah sampai je stesen tersebut aku terus menuju ke tempat yang dijanjikan walaupun kedai ni bukak jam 8.30 dan kamilah yang awal sampai dan menunggu untuk kedai ni dibuka. Hahahahaa gigih bukak kedai. Tapi aku tengok memang ramai orang yang tunggu kedai ni bukak.

IMG_2280

Dah masuk kedai ni tak sempat punggung panas pelayan dah datang bagi menu untuk di order. Macam macam jugak menu tersedia memang satu Malaysia punya sarapan pagi.Lihat je menu yang ada pilih ja mana yang berkenan kat tekak mengikut selera masing.

img_6788.jpg
Menu dan Harga Boleh La buat Bajet

Bila dah order aku tengok la sekeliling kedai ni, aku rasa sebahagian dinding kedai ni tak dicat semula sebab nak nampak vintage cuma ia ditambah dengan beberapa hiasan dan di ubahsuai semula. Terperasan jugak poster 3 Orang yang berlainan bangsa mungkin simbolik pada penubuhan kedai ni.

IMG_2263 (1)
Mungkinkah itu Ali, Muthu & Ah Hock

MENU YANG MENGUJAKAN

Tak sampai beberapa minit selepas order satu-satu menu yang di order datang ke meja. Hahahaah well macam biasalah kene tunggu semua menu ada baru lah boleh start ambil gambar Food Porn hahahaha gigih kan.

Menu utama yang kami order adalah:

1. Nasi Lemak Ayam Goreng

IMG_2273

Tengok gambar pon dah tahu betapa sedapnya. Ayam goreng tepung berempah yang digoreng garing memang sangat sepadan dengan nasi yang dimasak bersama santan dan dihidangkan dengan sambal. Memang terbaik! Memang nasi lemak ni satu je yang kene sedap iaitu sambal yang menjadi pelengkap pada menu tersebut. Portion makan ni boleh makan berdua so xpayah la nak order sorg satu huhuh. Nak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

2. Lontong

IMG_2270

Lontong ni yang sedapnya adalah kuah lodehnya. Tengok saja bahan bahan dalam kuah lodeh ni memang sungguh banyak, ade lobak sengkuang dan terasa ikan bilis dalam kuahnya. Memang terangkat jugak ni. Lontong ni pun boleh makan berdua. Cuma bila order lontong ni tak de sambal bilisnya macam kebiasaannya. Bintang untuk lontong ni⭐️⭐️⭐️⭐️/5

3. Chee Cheong Fun

IMG_2271

Menu yang simple tapi menyedapkan dan mengenyangkan. Heheheh Memang sedap walaupun makan begitu sahaja. Seperti biasa portion makan untuk 2 orang jugak. ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_2272
Roti Bakar Set Bersama telur Separuh Masak
img_2269.jpg
Gambar Fooporn yang Dipilih

Ok dah siap siap makan dan sumpah kenyang hahahaha macam sia sia ja berlari semalam kami pon beransur. Layan je la gambar gambar makanan tadi ya. Moga anda pun berkeinginan nak makan sini.

IMG_2278 (5)
Ini Makan Berdua Ye Bukan Makan Sorang 

#KitaSamaSamaKongsi

SABTU KU TERISI

Salam Sayang Guys..

Dah berapa hari jarang nak menaip nak update coretan untuk #KitaSamaSamaKongsi. Yelaa dik kesibukan yang melanda diri ini ditempat kerja ekoran event event MAHA BESAR yang akan menyinggah tidak lama lagi.. Pheww. So hari ini pon duk curi-curi masa nak update blog ni ha untuk tatapan kesayangan.

Tahniah Johan & Pasangan

IMG_6707
Pengantin Sedang Makan Beradab

Sabtu 14 Oktober, Bukan sahaja negara menyambut Hari Sukan Negara tapi kawan aku sorang ni pon menyambut jadi Suami orang. Tahniah Johan Fizreen dan Adila. Johan atau Jo atau Jambu waktu zaman universiti dulu adalah satu batch aku masa ambil diploma akaun dekat Uitm Kedah. Lama jugak la tak jumpa Joe ni setakat hi hi di Facebook sahaja.

Majlis berlangsung di Dewan Perdana Keramat Mall, memang GAH dan meriah majlis nya. Aku sangat teruja jugak Pelamin dan pakaian persalinan pengantin memang kene dengan tema nya iaitu Melayu Tradisional Perak, Well pengantin perempuan diarak menaiki tandu ketika memasuki ruang dewan utama. Perrghhh dasyat kan.

IMG_6702
Tersergam Indah Pelaminan Klasik 

Bila dah datang kenduri ni memang  akan berjumpa kawan kawan lama di Uitm dulu yang rapat hingga sekarang, Oh yaa kenalan Pensyarah pon terjumpa jugak sempat la bertanya khabar dan mengambil gambar bersama-sama. Masa ni jelahh boleh sembang-sembang dengan kawan kawan lama. HEHehehehe. Aku pun tak dapat lama di Majlis tu sebab ade urusan pada sebelah malamnya pulak.

 

#PROTONHSN21KM 2017

logo_hsn

Kau dah makan banyak tadi so malam ni ko kene la bekerja keras untuk menyelsaikan misi 10 KM kau. Hahahahah sempena HARI SUKAN NEGARA yang disambut setiap Sabtu Minggu Ke 2 Oktober aku dah register untuk PROTON HSN 21 KM RUN yang berlangsung di Dataran Merdeka. Selain menyambut HSN aku juga melangsaikan azam aku iaitu setiap bulan aku kene sertai 1 Run untuk cabar diri aku. Selepas SP HALF MARATHON bulan lepas aku join yang ini pulak.

IMG_6729
Sebelum Start Event 

Perlepasan untuk larian 10Km ini pada jam 8.50 Malam so aku gerak dari rumah kira kira lepas solat Maghrib dengan menaiki Putra Lrt. Malas wei naik kereta takut jem dan jugak tak de parking pulak nanti. Sebelum peserta dilepaskan seperti kelaziman akan diadakan sesi Zumba untuk menghangatkan suasana pada malam itu.

IMG_6734
Zumba Yuk 

Acara pada malam itu jugak di sempurnakan oleh ABAH aka YB Khairy Jamaludin yang turut melepaskan peserta untuk acara 21KM. Selang 20 minit selepas itu peserta larian 10KM dilepaskan pula. Oh lupa pulak sebelum aku masuk dalam kandang untuk dilepaskan aku sempat berkunjung ke BOOTH KPJ dan sempat membuat beberapa test (Gula & Bmi) secara percuma.

IMG_6751
Booth KPJ

BARAI DIK NON

Serious aku cakap run kali ini memang buat aku barai. Mana tak nya satu traning nan hadoo dik aku memang kurang training untuk RUN kali ini then route die ni ya allah ya ampun memang mengucap panjang. Umpama kau dah mendaki dah wei aku ade laa juga 2-3 kali berjalan sebab semput nak naik bukit ni pergh memang barai. Tengok la sendiri dia punya route ni.

10km
Route 10Km

Sementara menunggu result aku n geng melepak laa depan pentas utama layan abang-abang busker nyanyi lagu malar segar dan juga celoteh emcee dan host malam itu. Oh yaaa malam itu Hadiah utama cabutan bertuah ialah sebuah kereta PROTON IRIZ uolsss siapa laa dapat kan untung sangat.

IMG_6773
Penyampaian Hadiah Best Dress

Bila hadiah untuk larian dah disampaikan ade pulak hadiah untuk pakaian terbaik.best dress. Tempat pertama 700RM seterusnya RM500 dan RM300. Hahhahaha aku tak tahu la dorang ni lari ke tak tapi pakaian dorang memang superb habis,

 

Hahahahah rasa bersalah dan berdosa nak share result yang tak seberapa ini. Tapi nak tak nak untuk anda semua i share jugak mana tahu you guys ade motivasi untuk kalahkan i yang  berlari ala mendukung lelemak di badan ni hahahahahahah.  Ok sampai sini sahaj cerita aku. Next run aku di PEACH RUN di Cyberjaya nanti aku update la Alkisahnya nanti. Terima kasih.

RESULT
Result Run

#KitaSamaSamaKongsi