LARIAN PERTAMA 2018

#BalingBelakang

Macam tak percaya rupanya-rupanya lebih 10 acara larian aku dah join tahun 2017, bermula dengan 5km sampai 12Km aku masuk, Mula-mula tu memang laa tak biasa sangat tapi lama kelamaan jadi macam satu kemestian untuk masuk program ni sebulan sekali. Ye laa aku berlari pon bukan sebab nak bersaing dengan mana-mana orang cuma bersaing untuk kesihatan dan juga memuaskan nafsu sendiri hahahahah. Ni aku recap sikit acara run 2017 yang aku masuk:

January : Malam Tahun Baru – E-Curve Fun Run – 5km, Shine Resolution Run 5km

February : Melaka Balloon Run, 5Km

March : Alor Star Half Marathon, 5km

April : Chow Kit Run, 6km

May : Standard Charted, 5Km

June: Puasa Uolssss

July : The Running Diva, 10km

August : IJM SEREMBAN RUN, 10km

Sept : Sg Petani Half MArathon, 12km

Okt : HSN2017, 10km

Nov : Peach Run : Batal ,10km

Dec: Jakel Run, 10km

IMG_2929

 

TWINCITY MARATHON 2018

Agak payah juga nak decide RUN mana aku nak join sempen atahun baru ini, hurm tapi bila tengok tengok route yang sedia ada aku macam berkenan dekat route jalan ni dekat area cyberjaya, memang tak pernah sampai pon sana tulaa rasa nak menCUBAkan diri untuk amek RUN ni. Untuk permulaan tahun ni aku terus amek 12km punya kategori ahhahaha alang alang nak mencabarkan diri.

IMG_2857

Event pagi itu peserta 12km akan dilepaskan jam 6.30 pagi, so ni kiranya first time jugak la aku berlari kat sekitar cyberjaya ni hahahaha. Laluan kali ini tak begitu sukar memamng tak dela daki bukit bagai semua jalan ok bagio aku so memamng yang kaki lari laju mmg akan cepat habis laa. Banyak juga Water Stop kat larian ni dan paling menarik  hahaha tetibe ade aiskrim pop dorang bagi hahahaha weii tetibe teringat momen budak budak hahahaha. Tapi tulaa sebab dah ramai and very limited memang tak dapat laa asikrim tu.

IMG_2861

Aku sampai di garis penamat lebih kurang jam 8.15 hahaha result die nanti aku kongsikan ahhaahah. Habis la basah lenjun semua segalanya yang aku pakai ni. Nasib baik Dashing punya semburan Deodorant and minyak wangi membantu aku berasa selesa walaupun dalam keadaan berpeluh.

CD5C7BE8-F99C-4E5C-A7CE-D75ED0D7FEA6
DASHING NYATA MEMBERI KESELESAAN

Sampai Sampai je ambil medal dan barang-barang yang lain terus aku tengok ade satu khemah ni tengah pulun orang duk beratur. Perghh rupanya dorang beratur nak ambil bihun goreng. Weii panas panas wei bihun die. Memang terbaikk. Dah penat berlari ko makan bihun goreng pulak . Hahahah 2 kali tambah okai.. LAPAR .

IMG_2874
Terliur Tak Tengok 
IMG_2875
Terserempak Gadis Bumi Kenyalang

Aku rasa untuk event larian ni memang terbaik laa sebab apa sebab very organise, cuma bila dapat goodies beg tu alaaaa hahahha kesiann then tempat parking tu hanya tuhan yang tahu hahahhaha but ok je untuk aku. So kalau korang kat sana tu yang bawak kereta ke mana mana event larian aku galakan car pool laa ek atau naik je public transport kalau ade. Senang. HAhahah Lepas berlari ke mana pula kita ? tunggu okai.

Kata Pujangga hari ini : Jangan pernah mengalah sebab apa? Selagi kau berusaha untuk habiskan selagi tu laa kau akan kuat untuk sampai ke garisan penamat..

#Kitasamasamakongsi

Advertisements

FROM MALAYSIA TO MANCHESTER WITH DASHING

nVisual 1

Haaa tengok tajuk dah Gempak.. Hey!! siapa yang tak nak ke Manchester, UK? hahahahha lagi lagi kalau dapat peluang tengok favorite football club korang MAN U VS MAN City beraksi secara langsung dari seat VIP. Peluang sebigini tak kan datang selalu ok! Wow siapa dah teruja hahahah aku yang menulis ni pun dah macam berangan-angan nak ke sana. Dapat tengok football match dapata jugak macam macam peluang yang lain bila sampai di Manchester nanti.

Hadiah tak ada lah datang bergolek dengan sendirinya, apa yang korang kat luar sana kena buat? macam nak dapatkan hadiah yang menarik ni. Meh sini nak story ngan korang apa yang korang kena buat untuk dapatkan peluang ke Manchester. Senang sahaja Dashing Malaysia sekarang ade buat peraduan Jom!Lets Go Manchester dimana peraduan ini bakal berakhir pada 31 January nanti, so macam dah nak dekat dah tarikh tutup ni. Sabar-sabar jangan risau masih sempat lagi. Begini caranya kalau anda nak sertai peraduan ini:

  1. Beli mana-mana produk DASHING atau ELITE dalam suatu resit (tanpa had belian minimum), jangan campur-adukan barang korang yang lain macam boxer ke, alat makeup ke hahahahah.
  2. Kemudian ambil gambar resit tersebut dengan CLEAR maknanya nampak segala butiran, tak kesah la guna hadphone murah atau mahal.
  3. Hantar GAMBAR RESIT tersebut melalui WHATSAPP beserta Nama Penuh, No Kad Pengenalan dan Tempat Belian(Guardian, Watson, Kedai Pak Tam,) dan hantar ke +6016-9972372 Whatsapp ye bukan wechat bukan telegram

Tak paham bahasa melayu nak abang tepek sikit dalam bahasa inggeris:

*Purchase any DASHING or ELITE products in a single receipt and Whatsapp a clear photo of the full single receipt, name as per NRIC or Passport, NRIC number or Passport Number and outlet of purchase to +6016-9972373. *

Boleh jugak rujuk gambar dibawah untuk senarai produk DASHING & ELITE serta cara-cara masuk contest ini.

Visual 2

Tapi korang mesti susah kan pilih nak beli produk yang mana satu? Sebab memang barang baik punya produk DASHING & ELITE ni. Meh sini abang nak bagi cadangan apa korang beli LIMITED EDITION ini  iaitu Semburan deodorant  yang ternyata untuk lelaki aktif di luar sana pastikan anda ambil yang “ultimate Kick” yang ade logo Kelab Man-City. Haaaa Ekslusif okai. pastikan peminat Man-City kene dapatkan sebotol atau beberapa botol deodorant ni.

Bukan itu sahaja yang limited edition minyak wangi ni pon sama jugak, mengambil inspirasi warna tema kelab Man_city  juga didatangkan dengan rekabentuk yang menarik juga baunya YA Allah takut nanti awek -awek luar sana ikut balik jer, Hahahah ok la dik abang still single lagi. Untuk produk-produk diatas boleh la dapatkan di Farmasi Guardian & Watson atau di kedai-kedai yang keluarkan resit untuk membolehkan anda menyertai contest ini.

CD5C7BE8-F99C-4E5C-A7CE-D75ED0D7FEA6Pagi tadi dah alang alang aku masuk Run untuk 12km aku sembur laa Deodorant dan minyak wangi ni haaa engkau sampai habis acara dan sampi rumah tak ada bau yang kurang menyenangkan itu. hahahaha al maklum kalau kau berpeluh mesti la ko tau bau apa yang keluar hahahahahah.

E90F0B6A-B7E0-404F-AF72-E3CE51BA3095

628D6168-DB02-47F1-8DB9-E6ACF01EF8F1

 

Kalau la di takdirkan anda anda kat luar sana tu menang, korang juga akan dibawa pula ke Ikonik Stadium di sekitar Bandar Manchester antaranya National Footaball Museum (Muzium BolaSepak) ,Stadium Old Trafford , Stadium Enfield dan tak lupa pusing-pusing dalam Stadium Etihad dan juga Magical Mystery Tours woww apaa tu tak sabar pulak abang !!

Untuk maklumat lanjut serta T&C yang lebih lengkap boleh layari pautan   www.facebook.com/Dashing.my atau www.dashing.com.my

 

 

TEATER MUZIKAL PENDETA ZA’BA

IMG_0401

Pada 4 Disember yang lalu aku berpeluang menonton persembahan sebuah naskah agung pementasan Teater Muzikal seorang pejuang bahasa iaitu Pendeta Za’ba di Auditorium D’Sury, Komplek Jabatan Kesenian Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Sembilan. Pementasan dibawah pengarah yang sememangnya terkenal iaitu saudara Lokman Ghani ini mendapat sambutan hangat oleh semua pihak terutamanya di Negeri Sembilan ini. Sebelum ini saudara Lokman Ghani juga merupakan pengarah bagi Konsert Lentera Timur Dato Siti Nurhaliza, Konsert Muzika Ekstravaganza dan beberapa siri pementasan yang lain.

IMG_0426
Abby Yus Sebagai Penglipulara dan Ketua Kampung

Pementasan yang berjalan selama 3 malam ini menghimpunkan juga nama nama besar antaranya Dato Ahmad Tarmimi Siregar yang membawa watak sebagai Za’ba (Dewasa), Dato Jalaludin Hasan sebagai Dato Onn Ja’far dan Abby Yus bertindak sebagai Ketua Kampung dan penglipurlara. Pementasan selama hampir 2 jam ini aku rasakan tidak klise daripada persembahan yang lain kerana muzik, busana, latar tempat dan koroeograf nya seperti bersatu dalam tetaer tersebut memamng aku puji habis. Tamabahan pula pengarah muzik nya dipimpin oleh komposer terkenal Dato Suhaimi Mohd Zain atau mesra lebih dikenali dengan nama Pak Ngah.

IMG_0409
Tarian dan Lagu Yang Segar
IMG_0395
Pengarah Muzik Pak Ngah Suhaimi 

Sinopsis dan Latar Belakang Za’ba.

Siapa yang kurang mengenali pejuang bahasa ini, Zainal Abidin Bin Ahmad atau Za’ba dilahirkan pada 16 September 1895 di Kampung Bukit Kerdas, Batu Kikir Jempol Negeri Sembilan dan merupakan anak melayu Negeri Sembilan yang pertamana berjaya menyambung pelajaran ke Sekolah St Paul Institution sebuah sekolah Inggeris dan memperoleh Senior Cambridge. Tetapi dengan kelulusan uang Za’ba peroleh kesemua jawatan yang dipohon seperti Settlement Officer, Forest Ranger semua ditolak sebaliknya ditawarkan menjadi guru sandaran di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan.

IMG_0449
Za’ba & Dato Onn Ja’far

1941-Ketika Jepun menyerang Malaya, Za’ba dilantik berkhidmat sebagai ketua pengarang dan penterjemah berita Radio, Jepun dan di Singapura Za’ba muncul sebagai penulis yang banyak mengkritik dan melalukan provokasi secara berani,melalui karyanya. Apbila Jepun mula menyerah kalah Za’ba dilantik menjadi penterjemah di Mahkamah tinggi

IMG_0417
Za’ba ketika menanyakan kepada Pegawai Inggeris Kenapa Permohonan Biasiswa nya di Tolak

1956 – Dalam satu majlis sempena Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga, Za’ba telah dianugerahkan gelaran PENDITA sebagai menghargai jasa beliau dalam bidang bahasa dan sastera melayu.

Komen:

Secara keseluruhannya aku berpendapat tokoh tokoh sebigini harus diangkat dan karya karya mereka yang mereka perjuangkan harus dipentaskan sebagai salah satu cara menghargai dan mengenali pejuang bangsa bahasa negara. Ya memang kerja ini bukan boleh dibuat seorang diri tapi memerlukan sokongan ramai pihak terlibat untuk menjayakan nya.

IMG_0419

Tahniah kepada penganjur dan juga rakan tajaan yang lain diatas pementasan yang aku lihat sangat berjaya dan membuka mata semua pihak tentang siapa disebalik pejuang bahasa Melayu ini di tanah melayu sendiri.

SHAH X PANTAI TIMUR – TERENGGANU

Selesai di Kuantan kami lanjutkan perjalan kami ke Kuala Terengganu pula. Melalui Jalan Pantai ternyata sangat menenangkan dan tak da la mengantuk sangat sebab kiri kanan ade  ja pemandangan nak tengok. Sebelum sampai ke sempadan Terennganu tu anda akan melalui Gebeng  dan Cherating cuma jalan di Gebeng ajak mencabar jugak la dengan jalan raya bewarna merah dan berlopak sana sini.

IMG_9782

Taraaa…………… sampai juga kami di Teregganu, sebelum kami menuju terus ke KT, kami singgah dulu di kemaman untuk minum-minum petang. Kami singgah di gerai betul betul di depan rumah tamu yang dalam pembinaan dan terletak di bahu Jalan selepas stesen bas. Memang kedai ni jadi tumpuan untuk makan otak otak dan satar, So kami order 1 set Otak-otak dan 1 Set Satar. Ya Allah memang sumpah sedap =) so korang yang dalam perjalan ke KT tu boleh la singgah tau. Alaa nama kedai memang tak nampak tapi kalau anda masuk je simpang kuala kemaman tu jumpa la kedai  tu.

Kenyang banyak wei, hahahahaha jauh lagi perjalanan ni nak sampai ke KT, kene tempuh Chukai, Kerteh, Dungun then baru la sampai ke KT, dekat 3jam lagi la kot, Tapi jalan berdua ni ok laa tak ade la ngantok sangat duk borak pasal duniawi ja. hahahahaha. Kami Sampai di Kuala Terengganu kira-kiram Jam 9 Malam, mas atu memang hujan sangat lebat so lepas ja check in Hotel terus kami mandi mandi ye la takot demam ke esokan hari nya pulak. Makan malam? ohh memang tidak la weii kenyang tahap dewa dewa dah sengkak perut dah . Terus tido dalam kekenyangan.

JOM SARAP UOLSSS – TERENGGANU DAY 2

lena diulit kekenyangan malam tadi. Hahahah masing masing tak sedarkan diri ye la akibat drive dan makan makan dan makan. Hari ini kami bangun awal untuk menuju ke tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Tempat pertama yang kami tujui adalah Pasar Kedai Payang. Ini adalah tempat untuk anda dapatkan pelbagai jenis barangan asli Terengganu daripada makanan sampai la barangan keperluan rumah dan juga diri sendiri. Kami tiba seawal jam 7.30 pagi dan rata kedai kedai disitu belum bukak lagi. Bagi anda yang baru ke sini jangan risau tak tahu mana nak parking boleh parking di bangunan warna-warni sebelah Pasar ini atau pon boleh parking di Pulau Warisan.

IMG_9986

Okai cerita bab makanan ni. Sarapan apa je hari ni hahaha. Okai banyak kedai yang disediakan means kedai makan laa kat atas Pasar Payang ni. So aku teringin nak rasa Pulut dengan Ikan Kering, apom manis dan ade sejinis kuih macam cakoi kawan aku ambil nasi minyak bersama ayam masak merah. Dah laa sedap murah pulak tu. Memang berbaloi-baloi kunjungan kami ke sini. Nah Bagi gambar lagi

IMG_9823

Dah makan tu untuk bakar balik kalori tadi kami pun pusing pusing di  dalam kawasan Pasar Kedai Payang, Weh memang rambang mata laa nak pilih. Hhahaha lepas tu macam-macam jenis kuih tradisional Terengganu dan juga makanan yang lain ada dijual disini. Rempah-rempang dan pelbagai jenis beras khusus untuk nasi dagang dijual disini.

Ok, memang naisb kami tak begitu baik dari pagi asyik hujan renyai ja, so dalam keadaan tersebut kami tetap nekad nak pusing-pusing kawasan sekitar Kampung Cina berdekatan Kedai Pasar Payang. Tapi sebelum tu kami berjalan menuju ke Masjid Putih di kawasan berdekatan yang juga merupakan tarikan di bandar Kuala Terengganu.

IMG_0014

IMG_0021

Ok kita berhenti sini dulu, nanti kita sambung pasal apa yang menraik dan tempat wajib untuk ambil gambar di Kampung Cina Kuala Terengganu ini, okai.

ShahXPantaiTimur Day 1

#KitaSamaSamaKongsi

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2

Semalaman kami di Kuantan, kami bergerak untuk menuju ke Kuala Terengganu pula, namun ade perkhabaran yang kurang enak kami dengar dimana jalan menuju ke Kelantan telah pun dinaiki air. So kami putuskan untuk tidak menuju ke negeri Cik Siti Wan Kembang seperti yang dijadualkan. Jadi kami gerak lambat sikit dan pusing pusing lagi di Sekitar Kuantan untuk mencari tempat makan yang terbaik!!!.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, kami mencari dahulu menu makanan sesuai untuk minum pagi. Pusing punya pusing tibalah kami di satu kedai betul betul bersebelahan Petronas jalan menuju ke Tanjung Lumpur. Memang banyak makanan yang ade di situ hampir tak terpilih. Tapi niat di hati memang mencari makanan yang sedap sedap semuanya. Jesteru itu saya memilih untuk makan Laksam dan juga Kuih Nagasari di kedai tersebut. Nama kedai? Nasi Kerabu Kemira Tanjung Lumpur .

 

Hampir sejam kami disitu juga menunggu seorang rakan di Kuantan dan berbual-bual kosong kami menuju pula ke tempat makan untuk menu tengahari ini. Wehhh asyik makan je hahahaha dah nama pon berjalan kan kalau tak cari tempat makan tak sah lah betulkan? Destinasi seterusnya di ANA IKAN PATIN. Kedai nya terletak di Jalan Bandar jadi anda kena  tiba disini sebelum waktu makan tengahari sebab tempat parkir yang terhad dan juga kawasan tumpuan untuk makan tengahari. Kali ini aku memilih untuk tidak makan nasi, cukup sekadar ambil sayuran dan juga telur goreng. Menu wajib yang anda harus cuba disini tentunya Ikan Patin Tempoyak dan Daging Salai Masak Lemak Cili api.

IMG_9724

Tapi bagi aku, Ikan Patin Tempoyak di Temerloh tempoh hari lagi melekat dan terbayang bayang lagi kesedapannya. Selra masing-masing kan heheheheh.. Alhamdulillah baik hamba allah seorang ni belanja kami. Nanti mai KL aku belanja hang ya. HAhahhahaha. Dah habis makan nasi (walau tak makan) tekak teringin pulak nak rasa benda benda manis ni. Hhahahaha kami mencari destinasi seterusnya untuk bersantap menu manisan pula. First kami singgah di Puding Di Raja memang manisan temurun di Negeri Pahang ini.

 Hahahah lupa aku nak ambil gamabr rupa puding ni, sebab tak sempat nak ambil gambar dah masuk mulut. Ya Allah memang super sedap. Menyesal beli bekas yang kecil hahahahah. Kata orang pisang yang digunakan dalam resipi ini hanya terdapat di Pahang sahaj tu sebab anda tak jumpa Puding Di Raja ni kat tempat lain.

NASIB BAIK KULA CAKES BUKAK HARI SELASA

IMG_9771
Kula Cakes =)

Sewaktu pelan asal untuk ke Kuantan ni, memang dah masuk dalam list cafe ni, namun sebab hari Isnin Kula Cakes ni tutup so macam tak de harapan nak singgah, namum sebab plan asal dah berubah maka dapat lah aku singgah di Kula Cakes ni. Hilang rasa craving ni wei yelah asyik tengok ja orang makan kat sini, akhirnya aku sampai jugak kat sini yeay. Kafe ni jam 1 baru bukak tapi dalam 12 lebih tu orang dah start menunggu kat luar untuk dapatkan manisan dari kafe ini.

Bagi aku kafe ni memang simple ja, tapi die punya menu semua Ya Allah memang meletop. Mana yang belum sampai sini korang kene letak kafe ni dalam list korang untuk tempat wajib di singgah, dan of course anda kene pesan Mango Cheese Cake die yang memang viral kat laman sosial. Serius sumpah sedap!! memang korang takkan jumpa kat mana mana pon Mango Cheese Cake dia ni. Mesti try okai!!

IMG_9748

IMG_9752
Must Try !! _ Pavlova
IMG_9750
Signature Dish – Mango Cheese Cake

Okai.. mengancam tak tengok gambar hahahahahaha. Dah kenyang kami melantak seharian di Kuantan, kami meneruskan perjalanan kami ke Kuala Terengganu pula, tunggu cerita seterusnya okai..

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1 

#KitaSamaSamaKongsi

 

MAJLIS MAKAN MALAM SWM NS

Alhamdulilah 24 November yang lalu, selesai Majlis Makan Malam SWM NS. Hampir 5-6 Bulan juga persiapan diambil dari segi pemilihan tema, tempat, artis rakaman video dan macam macam lagi. Namun malam itu semuanya berjalan dengan lancar Alhamdulilah.

IMG_9276

Tahun ini mengangkat tema White & Denim, Majlis di hadiri oleh YBhg Tan Sri Sabarudin Chik iaitu Pengerusi SWM Environment dan tetamu Vip yang lain. Majlis juga di serikan dengan persembahan The 5th Note Band dan kemunculan penyanyi kelahiran Negeri Sembilan Siti Nordiana, Pelawak terkenal Azlee Senario berjaya mengalas tugas sebagai pengacara pada malam itu. And tengok je gambar-gambar sekitar majlis berlangsung dan selepas majlis.

DSC_0181
Barisan VVIP
1
Ahli Jawatankuasa Majlis Makan Malam SWM NS
IMG_9441
Team Korporat SWM NS
IMG_9456
Team Korporat SWM All Regional

OOTD – Theme White & Denim 

IMG_9345

Malam tu aku mengayakan Baju Jumper suit dari Times Square yang aku beli Rm20 ja. T-shirt putih dari Butik Levi’sdan KAsut sendirian Berhad.

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1

Waahhh lama sangat kita tak update entry kita di sanggar penulisan ini. Al-maklumla dik kesibukan kerja yang sangat membutuhkan perhatian yang optimum. Hahahahah. Kita dah pun memasuki bulan terakhir dalam tahun 2017 hahah sejauh mana anda dah kecapi impian 2017 anda dengan azam yang anda tanamkan awal tahun dahulu.. Oh cerita pasal azam ini nanti kita story dalam entri yang lain ye.

Berbalik tentang pengkisahan tajuk cerita diatas, Alhamdulillah aku sempat berkunjung ke negeri belah pantai timur tanggal 27 November yang lalu dan 2 hari sebelum itu aku ke Johor pula memenuhi undangan perkhawinan bersama keluarga, Haaaa patah pinggang dik drive Seremban – Johor – KL, lepas tu selang esoknya nak ke Pantai Timur pulak. Tapi memang gigih laa sebab keterujaan mengatasi segalanya.

Kami memulakan perjalan ke Kuantan yang merupakan destinasi pertama kami sejurus selepas kami bersarapan di Dato Keramat, seperti yang umum maklum kalau musim hujung-hujung tahun negeri pantai timur ni memang akan hujan dan juga terdedah kepada banjir tapi kami tetap dengan misi kami untuk menjelajah ke sana. Kira Kira 2 jam perjalan dari Kuala Lumpur kami tiba di Temerloh, Pahang. Menurut rakan ku di Temerloh ini terdapat sebuah kedai makan yang menyajikan sajian Ikan Masak Tempoyak yang sangat terkenal, lalu kami singgah untuk mencuba hidangan tersebut. Sejurus sampai sahaja di sini terus kami melulu ke tempat buffet dan memang ade ikan Tempoyak tersebut lalu kami meminta seorang kakak di situ untuk mengambil 1 ketul ikan tersebut dan juga semangkuk gulai pucuk paku.

IMG_9608
Terliur tidak? Ikan Patin Masak Tempoyak

Ya memang betul, rasa Ikan Masak tempoyak nya sangat sedap, boleh rasa kesegaran ikan yang dimasak dan juga kuah tempoyak yang sangat pekat dan menyelerakan itu. Menurut penjaga kedai tersebut kami memang tepat pada masanya sebab ikan tersbut baru siap dimasak dan beliau mengatakan bila tiba jam 12 tgh ke atas, kedainya akan penuh dan berkemungkinan ikan tersebut akan habis dengan cepatnya. Fuhh nasib kami awal kalau tidak memang kempunan nak makan hahahahaa. Setelah sejam disitu kami teruskan perjalanan kami untuk ke Kuantan yang mengambil masa lebih kurang 2 jam lagi.

Alhamdulillah dengan menempuh Hujan dan panas sepanjang perjalanan kami, kami sampai di Kuantan, Sampai sahaj di Kuantan kami terus ke Kopitiam Kemaman di Bandar Kuantan. Yelaahh baru ja tadi makan tengahari kan tak kan nak lunch lagi hahahahaha. SO kami buat pesanan lite lite sahaja di Kopitiam ni. Ni die menu nya hahahaha.

IMG_9643

 

Oh sebelum entry ini, aku pernah juga buat entry apa yabg menarik di Kuantan, hahaha so hampir semua tempat boleh cover kot bila datang Kuantan ni macam bucket list la (klik Sini). Selesai bersantap di Kopitiam kami ke Masjid berdekatan untuk menunaikan Solat. Waktu di Kuantan sekarang ni gerimis kekadang hujan lebat jugak.  Setelah selesai Solat kami pusing-pusing sebentar sekitar kawasan Kuantan Waterfront untuk ambil gambar walaupun hujan masih lebat ketika itu sanggup berpayung untuk dapatkan landmark Kuantan dan inilah hasilnya.. Taraaaaaa

IMG_9658

hahahahah gigih tak hujan hujan ambil gambar. Seterusnya untuk minum petang kami bergerak ke berserah pula untuk mendapatkan Mee Calong yang khabar sangat popular di Kuantan. Macam biasa hujan terus lebat petang tu dan memang kene sekali kalau dapat makan Mee Calung waktu waktu begini. Sampai akhirnya di Joe Mee Calung, kami terus order satu mangkuk mee dan juga keropok lekor. Pergh memang terbaik la kedua kedua nya. Hujan + Lapar = Mee Calong hahahaha terus kenyang.

 

Setelah selesai kami bergegas ke tempat tidur kami di kawasan berhampiran teluk Cempedak. Habis sudah cerita hari pertama SHAH X Pantai Timur. Tunggu laa edisi seterusnya ya. Banyak lagi tempat makan yang nak di kongsi.

 

#KitaSamaSamaKongsi