KERANA SEULAS NANGKA!!!

Pergh nak cerita apa ni sebenarnya, tetiba tersebut pasal nagka ni. Nak masak ke? Oh tidak tapi apa ya?. Hahahahaha Ini ade lah sebahagian jalan cerita teater bangsawan yang baru sahaja dipentaskan di Auditiorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Dendam Laksamana sebuah naskah lama yang diterjemahkan pada satu redensi baru zaman ini oleh pengarah persembahan tetaer terkenal Patt Ibrahim. Bermula tayangan  nya pada 10 hingga 12  November yang lalu berjaya memukau hadirin yang hadir menyaksikan persembahan ini dan dibuktikan dengan tempahan tiket yang sangat memberangsangkan.

IMG_8538
Bersama Rakan Di Bangsawan Dendam Laksamana
IMG_8529
Pengarah Teater Terkenal Patt Ibrahim

Bangsawan ini menghimpukan nama-nama besar dalam barisan pelakonnya antaranya: Pekin Ibrahim ( Laksamana Megat Seri Rama) Nadia Aqilah (Wan anum) Hamzah Tahir (Bendahara Tun Abdul Jalil) dan Tria Aziz (Mayang)  juga penampilan Norzizi Zulkifili sebagai Pawang Sadewata .

IMG_8525
Pekin Ibrahim 
IMG_8527
Nadia Aqilah

Sedikit mengenai sinopsis Teater Bangsawan Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama laksamana Bentan merupakan pahlawan melayu yang sanggup berkorban dan berbakti pada kerjaan dan negaranya namun menjadi mangsa fitnah dalam perebutan kuasa.

Sultan Mahmud Syah II yang memerintah Johor Lama ketika itu terkorban bukan sahaja atas kezaliman beliau bahkan berlaku perpecahan antara puak puak di Johor Lama. Di usia 24tahun juga beliau memerintah dengan ahlak yang bertentangan dengan masyarakat yang turut disokong Seri Bija Wangsa yang bengis dan dibenci rakyat.

IMG_8448
Ucopp Bertindak Sebagai Penglipulara

Kekejaman yang berpaksikan pada nafsu semata-mata ini membawa pertumpahan darah akubat dendam Laksamana Bentan yang kehilangan isterinya setelah dibunuh Sultan atas alasan yang tidak munasabah – kerana seulas nangka

IMG_8472Begitula ceritanya mungkin ada yang tidak dapat tangkap lagi cerita ini ye kalau tajuk nya di tukar Sultan Mahmud Mangkat di Julang mungkin ade lebih familiar dan kenal bukan. Begitulah uniknya sebuah teater bangsawan !!

IMG_8501

Secara peribadinya saya memang suka keseluruhan jalan ceritanya bukan sahaja menampilkan babak penceritaan yang beremosi, ade juga elemen santai/lawak juga babak babak pertarungan. Ia memang satu produksi yang sangat WOW naskah lama yang berjaya dibawakan dengan baik di pentas bangsawan.

Ramai juga yang memuji barisan pelakon dalam bangsawan ini seperti ibu Fauziah Nawi dalam komennya di media sosial

IMG_8433

Teater Bangsawan ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama dari MOTAC, JKKN , Iltizam, Yayasan Hasanah dan beberapa organisasi yang lain.

IMG_8518
Barisan Pelakon – Tahniah kepada semua

So anda jangan lepaskan peluang jika dapat peluang menyaksikan mana mana Teater bangsawan yang dipentaskan kerana saya pasti cabang seni ini setanding dengan yang lain dan tentunya dapat memberi kepuasan kepada anda yang melabur untuk membeli tiket.

#KitaSamaSamaKongsi

Advertisements

Oktober Dan Percutian

Selamat datang November dan tinggallah memori Oktober. Hehehe mungkin ade yang pahit dan mungkin ade yang manins. Namun sebagai khalifah dibumi yang semakin tua ini kit aperlu juga meneruskan sisa baki kehidupan kita yang sementara ini. Perghhh insaf sekejap hahahaha.

Siapa perasan atau aku je kot yang perasan bulan oktober ini ramai yang memilih untuk bercuti kan macam aku jugak la tiga tahun  aku memang bercuti ke luar negara pada bulan oktober. Cuma tahun ini sahaja tak berkesempatan nak ke mana-mana akibat beberapa perkara yang tidak dielakan. Namun diriku dah seakan terbang ke New Zealand bila dapat kiriman dari kawan ku yang sedang bercuti di sana. Heheeee terima kasih Naim Hashim.

3458cd40-a69c-482c-961a-232cdce6c2ee

New Zealand juga antara destinasi yang aku idamkan untuk aku kunjungi selain daripada Jepun dan turki. Ye la bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Melihat daripada beberapa penulisan blog baru baru ini membuat aku memang betul-betul berkeinginan untuk kesana. Insyallah kalau ade rezeki nanti mungkin sampai la disana nanti.

Bercerita mengenai percutian oktober aku nak menyingkap la kenangan 3 tahun sebelum ini yang pernah aku kunjungi.

Tahun 2014 – Vietnam

10702188_10205088967928806_7834834605564725991_n

Hahahahahah Vietnam ni memamng first time aku dan kawan aku sorang ni bercuti berdua. Sebab konon nak buat travel buddy la setiap tahun aktiviti bersama. Masa tu memang kami first time berjalan berdua without any tourist guide atau sesiapa la yang dah berpengalaman berkunjung kesana. Ahahahahah tapi experience die jangan cakap la memang best. Makan shopping tempat menarik die semua kami cover dan semuanya kami buat research sendiri cuma ade bebrapa tempat yang kami tak sempat nak singgah jugak la tapi kami rasa kami sangat PUAS. Antara pengalaman kami ialah hampir ditipu seorang pakcik tua yang menjual air kelapa dan juga yang satu lagi tu hahah biarlah rahsia.

Tahun 2015 – Perth Australia

1200px-Flag_of_Australia.svg

Keluar sikit dari Negara ASIA kami berkunjung pula ke Perth Australia. Perth memang sangat sangat cantik dan aku memang suka ke sana. Kat sana sini aku dapat satu pengalaman bari iaitu memandu di sana yelaa bukan sennag nak memandu kat negara orang ni hahahahah bawak pon control je yelaa takut kene speed trap hahaha. Kami disini menetap di sebuah rumah houste di Secret Habour dan tuan rumahnya merupakan orang Johor. Kak Aniza  memang baik. Bagi sesiapa yang merancang nak bercuti di Perth nak nak cari housestay boleh follow ig beliau @perth_secret_homestay .

Tahun 2016 – Melbourne Australia

shah_arshad

Siapa yang cintakan alam semula jadi boleh berkunjung ke Perth manakala yang ingin hidup di sisi bandar yang serba moden boleh berkunjung ke Melbourne. Juga kami memilih untuk menetap di Housestay milik orang Malaysia yang menetap disana. Cuma di Melbourne 100% kami menggunakan perkhidmatan kenderaan awam kerana semua tempat boleh diakses melaluinya. Memang sungguh terancang bandararaya Melbourne ni. Kalau dah berkunjung ke Melbourne ni kene pergi semua tempat yang dicadangkan sebab memang betul betul berbaloi. Makanan halal pon memang senang nak dapat macam jugak perth. Oh lagi satu kalau berkunjung ke Australia jangan lupa beli perfume sebab memang sangat-sangat murah. Oh untuk perjalanan ke Melbourne juga aku sempat berkongsi pengalaman aku disana di dalam suratkhabar KOSMO.

MelbourneOklah mungkin tahun ni tak de rezeki nak ke Luar Negara tapi insyallah Allah maha pemberi rezeki. Mana tahu dapat sponsor pulak ke Jepun satu hari nanti hahahahah mana la tahu hehehheeh. Kalau anda sedang bercuti tu rancang la perjalanan anda sebaiknya buat research, baca pengalaman orang kat sana dan macam-macam lagi boleh buat.

 

#KitaSamaSamaKongsi