SimetriSiti – Hilang Seri Siti?

SimetriSiti – Saya Tak Puas

Meminati tak semestinya tak boleh mengkritik kan namun kalau kritikan itu membina dan boleh dijadikan suatu panduan pada masa yang akan datang insyallah. Saya juga antara ribuan yang menyokong kerjaya beliau setiap Album baru dan persembahannya insyallah saya pasti dapatkan dan hadirkan diri.

IMG_8572
Di Pasarkan 10 May – Album bagi Kulit Album ini habis ditempah di lazada

SimetriSiti buah tangan terbaru beliau, memang teruja untuk dapatkan yang satu ni walhal saya juga turut mendapatkannya untuk dijadikan koleksi terbaru, Alhamdulillah kulit album yang terhad ini berjaya saya miliki kerana hampir 20 minit album ini telah habis di tempah di Lazada (klik sini). Kulit Album nya memang wajib dipuji lain dari yang lain, bait bait nukilan dalam setiap gambar ade dedikasi khas buat semua yang menjadi tulang belakang kemahsyuran insan bernama Siti Nurhaliza. Moga sangkut untuk kategori Kulit Album terbaik di AIM nanti.

Setelah mendengar lebih dari 3 hari selepas ia dilancarkan melalui platform digital mahupun fizikal tidak puas rasanya tidak terkesan dan hampir tidak melekat di otak berbanding Album Fragmen dan Transkripsi yang juga pernah memenangi Album Terbaik. Susah dihadam walau berkali cuba untuk mendengar. Hanya  5 -6 lagu sahaja. Bukannya tidak bagus mungkin lambat sikit kot nak masuk😄. Ini dia lagu yang secara peribadi yang saya suka dan terimalah pendapat ini dengan keterbukaan.

IMG_8571

BERSANDAR PADA CINTA
Aubrey Suwito/Ad Samad

Ini daripada pandangan peribadi saya, saya suka susunan muzik dan bait bait liriknya memang kena diletakan pada track permulaan. Siapa yang ingin menidakkan kehebatan komposer terkenal ini, lagunya pasti ada magisnya sendiri ditambah dengan iringan okestra makin padu! Liriknya saya berpendapat menceritakan tentang CINTANYA terhadap perkara yang dilakukanya sekarang iaitu menjadi seorang penghibur sebab semua yang dilakukan BERSANDAR KEPADA CINTA tak mustahil lagu ini boleh menang susunan muzik terbaik. Khabarnya lagu ini akan dijadikan Single Ke2 nanti. Video muziknya pun sudah dilancarkan.

PENGHIBURKU
DATO SITI NURHALIZA/ JOE FLIZZOW (RAP)

Lagu dedikasi khas buat peminat muzik yang baru segar dan terkini saya pasti memang mudah diterima lirik yang tidak berat dan bersahaja memang mudah melekat dan sekejap sahaja boleh dilagukan bersama terutama part hey hey hey tu…. namun sesekali terdengar bisik bisik orang lain yang mengatakan lagu ini persis Ed Sheeran – Shape Of You dan Yuna entah laaa janji layan 😄

AKU BUKAN MALAIKAT
OPICK

Sempena menanti bulan Ramadan ini pasti lagu ini sesuai dijadikan lagu runut bunyi bagi drama dan telefilem juga dipersembahkan ketika waktu bulan puasa. Senikata dan susunan muzik yang sangat indah dan pembawakan vokal Dato Siti memang cukup mengasyikan. Memang kesukaan saya.

KISAH KU INGINKAN
IVAN LAHARDIKA/KANTJIL

Setelah Cakhra Khan untuk Seluruh Cinta kali ini duet bersama Judika juga antara penyanyi Indonesia yang mempunyai vokal yang hebat lihat sahaja persembahan Dato Siti dan Judika di sesi APM yang lalu. Lagu ini saya rasa lebih sesuai diangkat menjadi single pertama berbanding Segala Perasaan juga dari pencipta lagu yang sama agak terkilan juga tapi mungkin Universal dan SNP ade perancangan mereka sendiri.

IMG_8573.JPG

TAK PERLU RAGU
ADE GOVINDA

Lagu yang cukup sweet dan indah memang sesuai untuk latar majlis perkahwinan. Selepas taruhan Ade melalui terbaik bagimu menjadi hits mungkin suatu hari lagu ini juga akan di angkat sedemikian. Senyum sorang sorang dengar lagu ini. Aku tercipta layak bagai hawa temani adam di dunia 😍

KAU TAKDIRKU
MOHARIZ YAAKUP/HABSAH HASSAN

Tengok komposer dan penulis lirik semua dah tahu mereka ini adalah dikalangan otai industri muzik sapa mahu menidakan karya karya mereka ini. Lagu ini juga menjadi kesukaan saya elemen moden disuntik dalam irama balada pop yang memang menjanjikan sesuatu yang sedap didengar. Muzik dan lirik dan vokal yang seteru dan berpadu dalam lagu ini.  lagu ini juga punya JIWA kalau betul betul anda mendalami. Cuba dengar berkali-kali pasti tak jemu.

HIASI DUNIAKU
SID MURSHID

Muzik yang segar dan lain. Fast number ni memberi impak sangat berkesan bagi penutup katalog album ini. Juga menjadi kesukaan saya dan tak perlu juga untuk skip track bila lagu di Track 8,9, dan 10 ini sangat mesra telinga.

LAGU LAIN- bukan tak bagus tapi macam yang saya katakan tadi tak mudah hadam dek rasa, tak melekat di fikiran mungkin dah terbiasa dengan impak lagu lagu hits Dato Siti yang mencapai piawaian standard saya. Setiap orang lain citarasanya, lain halwa telinga nya tapi tak perlu memburukan dan menjatuhkan karya karya yang lain. Hari hari duk dengar balik mana tau meresap perlahan-lahan😃

Dato Siti juga bakal membuat persembahan di Malaysia Phillharmonik Ochestra bersama Aubrey Suwito 20 May ini sempena ulangtahun 30 Aubrey dalam industri. Jangan lupa dapatkan tiket😄

IMG_8693.PNG
Ihsan: IG @ctdk

AIM CALON-CALON SEMUA DAH NAMPAK TAPI PEMENANG TAK TAHU LAGI

ANUAR ZAIN
FAIZAL TAHIR
MALIQUE
DATO SHIELA MAJID
DAYANG NURFAIZAH
DATO SITI NURHALIZA

Hanya terbaik bakal diiktiraf.

psst: Tertanya-tanya jugak Komposer Ajai, Helen Yap, Azmeer, LY dah tak nak bagi lagu lagi ke kat Dato Siti? 🤔

#KitaSamaSamaKongsi

Advertisements

SimetriSiti – Eksklusif Di Lazada

SIMETRISITI

Untitled
Tempahan awal sudah pun dibuka di Lazada

Seperti goreng pisang panas kesan nya apabila album studio ke 18 Dato’ Siti Nurhaliza mula dibuka untuk tempahan di Lazada. Rata-rata peminat menunggu dari detik jam 12 malam 5 May untuk mendapatkan album terbaru figura terhebat Malaysia ini. Album yang sepatutnya menjengah pasaran pada 10 May ini mula mendapat perhatian sejurus sahaja Dato’ Siti Nurhaliza memuat naik gambar-gambar belakang tabir ketika pengambaran kulit album terbaru beliau menerusi laman instagram nya @ctdk.

Untuk makluman, bagi sesiapa yang membuah tempahan awal di Lazada mereka bakal mendapat Album Eksklusif SimetriSiti yang hanya di cetak untuk 300 orang yang pertama sahaja beserta 3 keping poskad di dalamnya dan pembeli 301 dan keatas hanya akan mendapat Album baru tersebut dengan kulit muka yang berbeza.

4eaadee87fa68a790508e2700ddb3afc
Ihsan Lazada: Eksklusif Hanya 300 unit sahaja untuk kulit Album ini (Baju Rizman Ruzaini)

UPDATE TERKINI SEHINGGA 12.OOTGH 5/5/2017 – Album Eksklusif 300 Unit ini habis di tempah. Boleh buat belian untuk CD Album yang biasa seperti di bawah.

8048f22b7bab6ef330ca050064c0ae9c
Ihsan Lazada: Kulit Album bagi 301 Unit yang ditempah (Baju dari Jovian Mandagie)

Well saya pun tidak melepaskan peluang membuat tempahan awal untuk mendapatkan album yang sangat dinanti-nantikan ini. Adakah album ini mampu melawan Album Dayang Nurfaizah yang baru sahaja juga dilancarkan  (klik sini Album Dayang) sama sama kita nantikan!

#KitaSamaSamaKongsi

BALADA DAYANG

IMG_7830
COVER ALBUM DAYANG

Tahniah kepada Dayang Nurfaizah kerana baru sahaja melancarkan Album terbaru beliau yang menggunakan namanya DAYANG NURFAIZAH. Memuatkan 10 buah lagu dan 3 Bonus track versi live AJL untuk 3 Buah lagu Di Pintu Syurga, Tak Pernah Menyerah & Lelaki Teragung.

 10 Buah Lagu Balada – 7 Lagu Baru

IMG_7833
Album Dayang Serba Hitam

Menurut Dayang Album ini merupakan hadiah buat peminat yang sebelum ini bertanyakan kepada beliau bilakah beliau akan mengeluarkan Album dan Alhamdulilah tahun 2017 menyaksikan satu lagi catatan istimewa buat Dayang pada karier yang menjangkau 18 tahun dalam industri muzik Malaysia.

IMG_7794
Rasa Tinggi Macam KlCC Martabat Album Ini

Album ini turut menampilkan komposer terkenal tanahair antaranya Aubrey Suwito (Layarlah Kembali) Ajai (Usah Di Bilang Cinta/Separuh Mati Ku Bercinta) Ezra Kong (Dia) Hazami (Takdir) Aizat (Dalam Diam) Epul Drama Band (Nanti) dan 3 Buah lagu yang popular sebelum ini hasil ciptaan Tam Spider (Di Pintu Syurga) Akid ( Tak Pernah Menyerah) Natasha (Lelaki Teragung).

SHOWCASE – MATIC JALAN AMPANG

IMG_7829
Tiket Showcase Khabarnya Sold Out

Sejurus melancarkan album pada petangnya, Dayang tampil menghiburkan peminat di MATIC JALAN AMPANG dengan Album Showcase  bermula jam 9 Malam.  Kira kira lebih 300 orang memeriahkan showcase yang buat julungkali diadakan. Tampil dengan lagu Hakikat Cinta pada permulaan persembahan  Dayang turut berkongsi keterujaan beliau tentang penghasilan Album baru ini.

IMG_7780
Dayang Anggun Mengenakan Persalinan Dari Dato’ Rizalman

Sepanjang hampir  2 jam persembahan, Dayang menyanyikan kesemua lagu baru dari album terbarunya. Menurut Dayang lagu lagu dari Albumnya ini adalah rakaman dari tahun 2014 dan yang terakhir pada 2017 lagu Takdir Ciptaan Hazami. Pada malam itu juga Dayang tidak henti mengucapkan terima kasih kepada semua yang selama ini menyokong kerjaya beliau sehingga meletakan beliau di tahap ini. Acapkali beliau menyebut berasa gementar untuk membuat persembahan ternyata ia langsung tidak sikit pon mencacatkan persembahan beliau yang sangat luar biasa.

IMG_7793
Barisan Komposer & Penulis Lirik

Peminat Dayang yang hadir pada malam itu berpeluang mengambil gambar bersama Dayang dalam sesi Meet &Greet selepas persembahan. (Tapi iolss Dah Balik). Untuk makluman juga album ini juga menjadi Trending di Itunes dan sebagai satu-satunya Album melayu yang laris di Itunes. WOW.

Komen:

  1. Album ni memang best tak mustahil boleh menang album terbaik untuk AIM akan datang, baik dari segi lagu, arrangement dan semua produksi untuk album ini. Tahniah Dayang.
  2. Pemilihan lagu Separuh Mati ku Bercinta sebagai single ke2 amatlah sesuai dan bertepatan siapa mahu menidakkan naskah agung dari Ajai ini mana tahu lagi ini mungkin di angkat sebagai Juara Lagu akan datang. Klik sini untuk review lagu baru Dayang.
  3. Album yang memuatkan kesemua Lagu Balada ini memang sesuai dengan suara lemak merdu Dayang yang telah memenangi 3 kali berturut-turut untuk kategori Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu.
  4. Showcase malam hari tu memang best dan memang puas hati sungguh memang berbaloi beli tiket =) Khabarnya Dayang akan bersama-sama Aubrey Suwito di Malaysia Philharmonic Orchestra sempena dengan Aubrey Suwito And Friends 19& 20 May ini. Jangan lepaskan peluang menonton ade juga Faizal Tahir dan Jaclyn Victor.

#KitaSamaSamaKongsi

p/s: tak sabar pulak nak tunggu Album baru Dato Siti Nurhaliza – #SimetriSiti