PD KE RIBSOUT

Selalu kalau hari jumaat petang tak balik KL, mesti pi jogging ke Gym ke atau pergi tengok wayang. Tapi hari Jumaat haritu sebab ade kawan dari KL yang berkursus kat Seremban ajak la die pi lepak Port Dickson. Mula mula ingat nak makan makanan kat Foodtruck Mariam Fish&Chip tetapi tutup pulak. So juat meraya-rayau sahaja di Pantai Port Dickson tu sambil menyaksikan matahari terbenam. Haaaaa gitew menikmati panorama sangat.

IMG_8775
Sampan Ni memang Terbiar kat Pantai Saujana Port Dickson 

Kebetulan dah hampir sejam bersiar-siar di Port Dickson kawan aku tadi cakap ade kawan KL die on the way ke Seremban, minta di fetch dekat KTM Seremban. So kami pun bergegas pulang menuju ke Seremban Town nasib tak jem malam tu. Tunggu punya tunggu sampai la cik adik sorang ni. Well as orang Seremban mesti depa tanya nak lepak kat mana ni lapar boleh sembang-sembang. Aku pun mencadangkan untuk makan kat tempat baru ni. So masing masing setuju kita orang pon gerak la kesana.

RIBSOUT – MAKAN LAMBAK ATAS KERTAS

 

IMG_9484
Ihsan : Ribsout Ig

Hahahah heading ko meletop tak. Ni pon first time makan kat sini. Lokasi die kalau sesiapa yang tahu kedai makan Oriental City Park die terletak belakang kedai tu je. Waktu operasi start dari Jam 4petang . Memang tak sabar nak order yela sebab jakun kan selalu kita makan versi seefood tapi ni kita makan versi western pulak.

Well kat sini memang sajian die dari daging kambing la specialitya, semua jenis bahagian daging kambing ade dan jugak harga memnag berpatutan. Walaupun review ni tak berbayar tapi memang di suggestkan untuk datang ke sini. Nah tengok la menu-menu yang ada.

IMG_8798
Menu Pilihan 1 
IMG_8799
Menu Pilihan 2 

So malam hari tu aku dan kawan aku decide nak amik combo yang 3 orang makan ni. Ade Daging Kambing, Ayam, Sosej Ayam, Sayuran dan Fries yang boleh ditukarkan juga dengan nasi. Dan untuk air minum air masak laa uolss. Kata diet . Oh menurut abang yang ambil menu kami, seeloknya kalau nak makan sini order la awal buat call untuk reservation sebab ambil masa 20 minit untuk persiapan atau boleh je order menu kudap kudap sebelum menu utama sampai. So kita orang onion ring sahaja.

IMG_8802

IMG_8800
Sedapnya kan kan kan 

Memang 20 minit juga menunggu taraa dah sampai dah makanan yang kami pesan. Haaa apa lagi time untuk mencekik la.. Setelah hampir 20 minit maka selesai lah makanan tersebut dikorbankan di perut perut kami. Semua satisfied dengan makanan ni, gravy die memnag terbaik x cair sangat macam kebanyakan gravy yang lain. Memang berbaloi la untuk mencuba. Haaa kalau korang datang seremban2 Roger Roger je abang insyallah sampai la nanti.

IMG_8804
Tangan Yang Kekenyangan 

Dah melempiaskan nafsu perut di Ribsout kami ke Datarn Centrio di sati kafe ni untuk kopi kopi sehingga lam jam 11 malam. Dan 2 orang tadi balik ke KL dengan selamatnya abang? masih di Seremban sebab kerja esok hahahahaha. #KitaSamaSamaKongsi

IMG_8814
Menu Pilihan Kupu-Kupu Malam 
Advertisements

AIS KACANG VERSI KOREA

Asal kau balik KL je makan makan dan terus makan lepas tu gaduh GEMUK hahahahahah. Wel itulah Aku nak nak ade kawan sekali yang memang suka makan. memang menjadi la. Hari sabtu lepas after balik kerja dah janji dengan kawan ni nak ke Kenanga Mall untuk cari patching setelah beliau membaca kisah DIY PATCHING pada entry yang lepas. Bawak la dia. Ingat nak beli patch tu je rupanya berjalan sakan shopping hahahahahaha.

Lepas shopping tu dia punya laa nak makan snow ice korea duk pulun la google yang mana yang sedap dan jadi trending. Lepas tu terjumpa la satu Restoran ni tapi alkisahnya di Bangsar pergi la kau merayau memalam hari di Bangsar. Tapi disebabkan laporr katanya akibat bangun lewat kami singgah di BAKSO MONSTER katanya milik pereka fesyen Jovian Mandagie. Makanan nya pon sedap lepas tu interior die memang VAVAVOMM. Tapi yang duduk KL memang tahu la kan betapa hazabnya nak parking kat Jalan Telawi ni. Nasib abang masuk je terus ade kereta nak keluar hahahaha rezeki.

IMG_8455
Cantikkan Background Belakang Ni

Lepas mengenyangkan diri dengan main course berlalu la kami pergi menuju kedai Korea tersebut. Menapak jugak la dari bakso Monster tu. Hahahahahah. APa nak buat gigihkan diri la jugak. heheheh Akhirnya sampai jugak kat Hanbing ni betul betul tepi Nurita Harith punya Butik.

 

IMG_8452
Hanbing Restoran

IMG_8441Masa dah sampai kat situ, memang ramai orang kat Restoran terpaksa la menunggu walau ade meja kosong yang 3-4 seater die xkan bagi kalau ko berdua je sebab takot ade yang lain datang nanti. Nasib baik waktu kita orang pergi tu xde lah tunggu lebih dari 10 minit hehehehe tapi kat dalam dah penuh so kena la duduk luar.

IMG_8451
Full House

Ingat kan Restoran ni jual Snow Ice tu je rupanya banyak lagi pilihan makanan. Tengok la next trip kalau berkesempatan. Tapi Snow Ice manggo ni ya ampun memang berbaloi dengan harganya Rm28. Mangga die banyak giler menang 2 orang pun tak habis tapi hakikatnya kawan ko je yang sorang tu habiskan. heheh.

IMG_8447

IMG_8448

IMG_8449

IMG_8450
Imej Rakaman IPhone 6 Je=)

Well bagi yang teringin tu boleh la singgah sini tapi banyak je restoran korea yang jual bende alah Air Batu Campur versi korea ni. hehehe Selamat Mencuba. #KitaSamaSamaKongsi

IMG_8454

Murah – Restoran Jepun

IMG_8341

Selain makan makanan Jepun di Sushiking atau Octopus aku tak de pernah try tempat lain makan makanan Jepun ni heheh sebba takot tak biasa. Lama juga la mengidam nak makan dari awal tahun hari tu tapi asyik tak dapat je. heheheheh Tapi Alhamdulillah rupa-rupanya kat Seremban ni ade satu restaurant dalam Club area Sendayan ni. Ya Allah lepas mengidam dapat makan.

Al-kisahnya singgah satu Club ni kat Sendayan nak buat lawatan nak tengok bilik-bilik meeting untuk management meeting lepas tu orang kat club ni cuba recomend untuk makan kat Restoran ni, selalunya ade event ja kat sini tak dela terniat nak masuk kedai yang Maha Ekkslusif ni tapi bila tengok harga uolsss memang mampu milik dan lebih murah dari yang lain.

Nama restoran nya HARUTA – JAPANESE CUISINE, nak tahu apa makna Haruta? nah baca la maksudnya yang abang snap picture dari buku menu restoran ni ha..

IMG_8344

Die punya dekorasi pun Ya ampun seperti berada di Bumi Sakura. hahahhaah over lah kau!! Ade Bilik private ade juga tempat makan diluar tapi yang bawak family tu boleh duduk dalam bilik private seperti berada dalam bilik Doraemon yang ko tengok kat tv dulu. Memang ambiance die sebijik dekat Jepun walaupun tak pernah sampai lagi.

Sebab ko first time makan sini kau tanya la waiter die untuk suggest menu dalam set yang murah tu RM19.80nett. Kau boleh minta untuk dihidang dalam set bento ataupun platter bagi aku better kau order lepas mintak die hidang dalam platter then make sure la kawan kawan ko yang lain order lain lain so semua boleh rasa seorang sikit hehehehe kan dah jimat.

Dalam Set RM19.80 ni ade STARTER, SASHIMI (Isi Ikan Di Makan Mentah), MAIN COURSE & SIDE DISH untuk set Main Course akan ade Nasi, Miso Soup and Dessert. Nah tengok Gambar yang kita orang order semalam.

Starter : Baby Octopus & Spider Maki(Soft Crab Roll) menu lain ade Kuragi(Jellyfish), Chuka Wakame(Seaweed) & Cali Maki(Sushi Roll)

IMG_8357
SASHIMI – ABURA(White Tuna)
IMG_8371
Main Course Dalam Set Bento

Dah habis makan Main Course dalam set Rm19.80 nett ni jugak ade Side Dish banyak jugak pilihan makanannya hahahahaha ingat dah habis dah kan tapi ade lagi. Ini yang kami order :

Gambar 1: KOROKKE (Croquette) Bergedil Jepun ahhahaha, Japanese Dumpling dan Tofu Oroshi Ae semuanya sedap uolssss. Ade lagi ade manisan kuih Mochi ade 3 perasa Kacang Merah, Pandan dan Peanut Butter haisshh semua laa sedappp.

So banyak kan Rm19.80 kalah semua Restoran makanan jepun yang ade kat Malaysia ni hahahahah. Memang kenyang laa sampai ke petang tak mencari makanan lain. Yang dah ade kat Seremban ni jangan lupa berkunjung kesini kalau dari KL tu nak pegi makan jangan lupa ajak saya ye … HAHAHAHAH

IMG_8365
Team Makan

#KitaSamaSamaKongsi