LARIAN PERTAMA 2018

#BalingBelakang

Macam tak percaya rupanya-rupanya lebih 10 acara larian aku dah join tahun 2017, bermula dengan 5km sampai 12Km aku masuk, Mula-mula tu memang laa tak biasa sangat tapi lama kelamaan jadi macam satu kemestian untuk masuk program ni sebulan sekali. Ye laa aku berlari pon bukan sebab nak bersaing dengan mana-mana orang cuma bersaing untuk kesihatan dan juga memuaskan nafsu sendiri hahahahah. Ni aku recap sikit acara run 2017 yang aku masuk:

January : Malam Tahun Baru – E-Curve Fun Run – 5km, Shine Resolution Run 5km

February : Melaka Balloon Run, 5Km

March : Alor Star Half Marathon, 5km

April : Chow Kit Run, 6km

May : Standard Charted, 5Km

June: Puasa Uolssss

July : The Running Diva, 10km

August : IJM SEREMBAN RUN, 10km

Sept : Sg Petani Half MArathon, 12km

Okt : HSN2017, 10km

Nov : Peach Run : Batal ,10km

Dec: Jakel Run, 10km

IMG_2929

 

TWINCITY MARATHON 2018

Agak payah juga nak decide RUN mana aku nak join sempen atahun baru ini, hurm tapi bila tengok tengok route yang sedia ada aku macam berkenan dekat route jalan ni dekat area cyberjaya, memang tak pernah sampai pon sana tulaa rasa nak menCUBAkan diri untuk amek RUN ni. Untuk permulaan tahun ni aku terus amek 12km punya kategori ahhahaha alang alang nak mencabarkan diri.

IMG_2857

Event pagi itu peserta 12km akan dilepaskan jam 6.30 pagi, so ni kiranya first time jugak la aku berlari kat sekitar cyberjaya ni hahahaha. Laluan kali ini tak begitu sukar memamng tak dela daki bukit bagai semua jalan ok bagio aku so memamng yang kaki lari laju mmg akan cepat habis laa. Banyak juga Water Stop kat larian ni dan paling menarik  hahaha tetibe ade aiskrim pop dorang bagi hahahaha weii tetibe teringat momen budak budak hahahaha. Tapi tulaa sebab dah ramai and very limited memang tak dapat laa asikrim tu.

IMG_2861

Aku sampai di garis penamat lebih kurang jam 8.15 hahaha result die nanti aku kongsikan ahhaahah. Habis la basah lenjun semua segalanya yang aku pakai ni. Nasib baik Dashing punya semburan Deodorant and minyak wangi membantu aku berasa selesa walaupun dalam keadaan berpeluh.

CD5C7BE8-F99C-4E5C-A7CE-D75ED0D7FEA6
DASHING NYATA MEMBERI KESELESAAN

Sampai Sampai je ambil medal dan barang-barang yang lain terus aku tengok ade satu khemah ni tengah pulun orang duk beratur. Perghh rupanya dorang beratur nak ambil bihun goreng. Weii panas panas wei bihun die. Memang terbaikk. Dah penat berlari ko makan bihun goreng pulak . Hahahah 2 kali tambah okai.. LAPAR .

IMG_2874
Terliur Tak Tengok 
IMG_2875
Terserempak Gadis Bumi Kenyalang

Aku rasa untuk event larian ni memang terbaik laa sebab apa sebab very organise, cuma bila dapat goodies beg tu alaaaa hahahha kesiann then tempat parking tu hanya tuhan yang tahu hahahhaha but ok je untuk aku. So kalau korang kat sana tu yang bawak kereta ke mana mana event larian aku galakan car pool laa ek atau naik je public transport kalau ade. Senang. HAhahah Lepas berlari ke mana pula kita ? tunggu okai.

Kata Pujangga hari ini : Jangan pernah mengalah sebab apa? Selagi kau berusaha untuk habiskan selagi tu laa kau akan kuat untuk sampai ke garisan penamat..

#Kitasamasamakongsi

Advertisements

FROM MALAYSIA TO MANCHESTER WITH DASHING

nVisual 1

Haaa tengok tajuk dah Gempak.. Hey!! siapa yang tak nak ke Manchester, UK? hahahahha lagi lagi kalau dapat peluang tengok favorite football club korang MAN U VS MAN City beraksi secara langsung dari seat VIP. Peluang sebigini tak kan datang selalu ok! Wow siapa dah teruja hahahah aku yang menulis ni pun dah macam berangan-angan nak ke sana. Dapat tengok football match dapata jugak macam macam peluang yang lain bila sampai di Manchester nanti.

Hadiah tak ada lah datang bergolek dengan sendirinya, apa yang korang kat luar sana kena buat? macam nak dapatkan hadiah yang menarik ni. Meh sini nak story ngan korang apa yang korang kena buat untuk dapatkan peluang ke Manchester. Senang sahaja Dashing Malaysia sekarang ade buat peraduan Jom!Lets Go Manchester dimana peraduan ini bakal berakhir pada 31 January nanti, so macam dah nak dekat dah tarikh tutup ni. Sabar-sabar jangan risau masih sempat lagi. Begini caranya kalau anda nak sertai peraduan ini:

  1. Beli mana-mana produk DASHING atau ELITE dalam suatu resit (tanpa had belian minimum), jangan campur-adukan barang korang yang lain macam boxer ke, alat makeup ke hahahahah.
  2. Kemudian ambil gambar resit tersebut dengan CLEAR maknanya nampak segala butiran, tak kesah la guna hadphone murah atau mahal.
  3. Hantar GAMBAR RESIT tersebut melalui WHATSAPP beserta Nama Penuh, No Kad Pengenalan dan Tempat Belian(Guardian, Watson, Kedai Pak Tam,) dan hantar ke +6016-9972372 Whatsapp ye bukan wechat bukan telegram

Tak paham bahasa melayu nak abang tepek sikit dalam bahasa inggeris:

*Purchase any DASHING or ELITE products in a single receipt and Whatsapp a clear photo of the full single receipt, name as per NRIC or Passport, NRIC number or Passport Number and outlet of purchase to +6016-9972373. *

Boleh jugak rujuk gambar dibawah untuk senarai produk DASHING & ELITE serta cara-cara masuk contest ini.

Visual 2

Tapi korang mesti susah kan pilih nak beli produk yang mana satu? Sebab memang barang baik punya produk DASHING & ELITE ni. Meh sini abang nak bagi cadangan apa korang beli LIMITED EDITION ini  iaitu Semburan deodorant  yang ternyata untuk lelaki aktif di luar sana pastikan anda ambil yang “ultimate Kick” yang ade logo Kelab Man-City. Haaaa Ekslusif okai. pastikan peminat Man-City kene dapatkan sebotol atau beberapa botol deodorant ni.

Bukan itu sahaja yang limited edition minyak wangi ni pon sama jugak, mengambil inspirasi warna tema kelab Man_city  juga didatangkan dengan rekabentuk yang menarik juga baunya YA Allah takut nanti awek -awek luar sana ikut balik jer, Hahahah ok la dik abang still single lagi. Untuk produk-produk diatas boleh la dapatkan di Farmasi Guardian & Watson atau di kedai-kedai yang keluarkan resit untuk membolehkan anda menyertai contest ini.

CD5C7BE8-F99C-4E5C-A7CE-D75ED0D7FEA6Pagi tadi dah alang alang aku masuk Run untuk 12km aku sembur laa Deodorant dan minyak wangi ni haaa engkau sampai habis acara dan sampi rumah tak ada bau yang kurang menyenangkan itu. hahahaha al maklum kalau kau berpeluh mesti la ko tau bau apa yang keluar hahahahahah.

E90F0B6A-B7E0-404F-AF72-E3CE51BA3095

628D6168-DB02-47F1-8DB9-E6ACF01EF8F1

 

Kalau la di takdirkan anda anda kat luar sana tu menang, korang juga akan dibawa pula ke Ikonik Stadium di sekitar Bandar Manchester antaranya National Footaball Museum (Muzium BolaSepak) ,Stadium Old Trafford , Stadium Enfield dan tak lupa pusing-pusing dalam Stadium Etihad dan juga Magical Mystery Tours woww apaa tu tak sabar pulak abang !!

Untuk maklumat lanjut serta T&C yang lebih lengkap boleh layari pautan   www.facebook.com/Dashing.my atau www.dashing.com.my

 

 

SHAH X PANTAI TIMUR – JALAN JALAN KUALA TERENGGANU

Dah puas kami sarapan di Pasar Kedai Payang dan jalan jalan. Kami ambil masa untuk ke Perkampungan cina di kawasan tersebut. Sebab apa sebab banyak mural-mural yang cantik ala ala di Georgetown. Penat juga jalan kaki di sekitar kawasan kampung ni lepas tu hujan pulak hahahahahah . Nah layan je gambar gambar posing di sekitar Kampung Cina Kuala Terengganu.

IMG_9866

IMG_9933

Haaaaa jangan tak tahu kat terengganu pun ada kawasan cantik-cantik macam ni. Selain daripada mural ni ade juga cafe-cafe yang boleh anda singgah. Sebba kita orang dah kenyang kita orang lalu je laaa tepi-tepi ni tengok-tengok dan ambil gambar itu jela mampu hahahahah.

Muzium Terengganu

Selepas kami puas bergambar disekitar kawasan Kampung Cina, kami bergerak menuju ke Muzium Terengganu pula kira kira 20 minit perjalanan dari Bandar Kuala Terengganu. Muzium ni memang dari dulu lagi teringgin nak pergi ke sini sebab nampak macam gah banggunan dia yang penuh elemen tradisi terengganu.

IMG_0115
Nampak Tak Excited Tu.

Dalam muzium pelbagai koleksi di pamerkan, antaranya susur galur Sultan dan Permaisuri Terengganu, Barangan tradisional, Kain songket kain batik, Muzium petronas dan juga bahan pameran tentang wira-wira sukan negeri Terengganu.

IMG_0039
Kereta Yang Digunakan MB Terengganu

MASJID KRISTAL KUALA TERENGGANU

Kat dalam muzium tak ambil pula gambar ahahha hanya diluar sahaja heheheheh sebab tengan khusyuk tengok peninggalan sejarah kat sini. Dah puas kami menghafal sejarah-sejarah Terengganu kami bergerak pula ke Masjid Kristal Terengganu. Ini merupakan kunjungan kali aku kedua disini tak jauh pun dari Muzium ni. Sebelum sampai kesini anda akan melalui Taman Tamadun Islam, Tapi aku tak masuk pun sebba hari hujan kan takur rugi pulak berjalan-jalan kat dalam tu. Lagipun dah pernah masuk dah sebelum ini.

IMG_0122

Aku sempat menunaikan solat zuhur disini, tapi hati aku mamaca terusik sikit melihat keadaan masjid ini seperti tidak terjaga, dengan bumbungnya yang bocor syiling yang runtuh aduhh sayang sekali. Apa pun aku harap ada lah pihak yang berwajib membuat sesuatu sebelum terlambat. Sayang seribu kali sayang.

Banyak lagi mungkin tempat nak jalan-jalan kat Kuala Terengganu ni, tapi dek kerana cuaca yang tidak mengizinkan aku pun tak dapatlah nak jalan jalan kat sini. Tapi Alhamdulilah so far memang dah cover semua dah. Ok untuk post seterusnya nantikan tempat makanan daripada sarapan pagi yang terbaik sehingga ke menu minum petang okai.

#KitaSamaSamaKongsi

ShahXPantaiTimur Day1

ShahXPantaiTimur Day 2

SHAH X PANTAI TIMUR – TERENGGANU

Selesai di Kuantan kami lanjutkan perjalan kami ke Kuala Terengganu pula. Melalui Jalan Pantai ternyata sangat menenangkan dan tak da la mengantuk sangat sebab kiri kanan ade  ja pemandangan nak tengok. Sebelum sampai ke sempadan Terennganu tu anda akan melalui Gebeng  dan Cherating cuma jalan di Gebeng ajak mencabar jugak la dengan jalan raya bewarna merah dan berlopak sana sini.

IMG_9782

Taraaa…………… sampai juga kami di Teregganu, sebelum kami menuju terus ke KT, kami singgah dulu di kemaman untuk minum-minum petang. Kami singgah di gerai betul betul di depan rumah tamu yang dalam pembinaan dan terletak di bahu Jalan selepas stesen bas. Memang kedai ni jadi tumpuan untuk makan otak otak dan satar, So kami order 1 set Otak-otak dan 1 Set Satar. Ya Allah memang sumpah sedap =) so korang yang dalam perjalan ke KT tu boleh la singgah tau. Alaa nama kedai memang tak nampak tapi kalau anda masuk je simpang kuala kemaman tu jumpa la kedai  tu.

Kenyang banyak wei, hahahahaha jauh lagi perjalanan ni nak sampai ke KT, kene tempuh Chukai, Kerteh, Dungun then baru la sampai ke KT, dekat 3jam lagi la kot, Tapi jalan berdua ni ok laa tak ade la ngantok sangat duk borak pasal duniawi ja. hahahahaha. Kami Sampai di Kuala Terengganu kira-kiram Jam 9 Malam, mas atu memang hujan sangat lebat so lepas ja check in Hotel terus kami mandi mandi ye la takot demam ke esokan hari nya pulak. Makan malam? ohh memang tidak la weii kenyang tahap dewa dewa dah sengkak perut dah . Terus tido dalam kekenyangan.

JOM SARAP UOLSSS – TERENGGANU DAY 2

lena diulit kekenyangan malam tadi. Hahahah masing masing tak sedarkan diri ye la akibat drive dan makan makan dan makan. Hari ini kami bangun awal untuk menuju ke tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Tempat pertama yang kami tujui adalah Pasar Kedai Payang. Ini adalah tempat untuk anda dapatkan pelbagai jenis barangan asli Terengganu daripada makanan sampai la barangan keperluan rumah dan juga diri sendiri. Kami tiba seawal jam 7.30 pagi dan rata kedai kedai disitu belum bukak lagi. Bagi anda yang baru ke sini jangan risau tak tahu mana nak parking boleh parking di bangunan warna-warni sebelah Pasar ini atau pon boleh parking di Pulau Warisan.

IMG_9986

Okai cerita bab makanan ni. Sarapan apa je hari ni hahaha. Okai banyak kedai yang disediakan means kedai makan laa kat atas Pasar Payang ni. So aku teringin nak rasa Pulut dengan Ikan Kering, apom manis dan ade sejinis kuih macam cakoi kawan aku ambil nasi minyak bersama ayam masak merah. Dah laa sedap murah pulak tu. Memang berbaloi-baloi kunjungan kami ke sini. Nah Bagi gambar lagi

IMG_9823

Dah makan tu untuk bakar balik kalori tadi kami pun pusing pusing di  dalam kawasan Pasar Kedai Payang, Weh memang rambang mata laa nak pilih. Hhahaha lepas tu macam-macam jenis kuih tradisional Terengganu dan juga makanan yang lain ada dijual disini. Rempah-rempang dan pelbagai jenis beras khusus untuk nasi dagang dijual disini.

Ok, memang naisb kami tak begitu baik dari pagi asyik hujan renyai ja, so dalam keadaan tersebut kami tetap nekad nak pusing-pusing kawasan sekitar Kampung Cina berdekatan Kedai Pasar Payang. Tapi sebelum tu kami berjalan menuju ke Masjid Putih di kawasan berdekatan yang juga merupakan tarikan di bandar Kuala Terengganu.

IMG_0014

IMG_0021

Ok kita berhenti sini dulu, nanti kita sambung pasal apa yang menraik dan tempat wajib untuk ambil gambar di Kampung Cina Kuala Terengganu ini, okai.

ShahXPantaiTimur Day 1

#KitaSamaSamaKongsi

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2

Semalaman kami di Kuantan, kami bergerak untuk menuju ke Kuala Terengganu pula, namun ade perkhabaran yang kurang enak kami dengar dimana jalan menuju ke Kelantan telah pun dinaiki air. So kami putuskan untuk tidak menuju ke negeri Cik Siti Wan Kembang seperti yang dijadualkan. Jadi kami gerak lambat sikit dan pusing pusing lagi di Sekitar Kuantan untuk mencari tempat makan yang terbaik!!!.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, kami mencari dahulu menu makanan sesuai untuk minum pagi. Pusing punya pusing tibalah kami di satu kedai betul betul bersebelahan Petronas jalan menuju ke Tanjung Lumpur. Memang banyak makanan yang ade di situ hampir tak terpilih. Tapi niat di hati memang mencari makanan yang sedap sedap semuanya. Jesteru itu saya memilih untuk makan Laksam dan juga Kuih Nagasari di kedai tersebut. Nama kedai? Nasi Kerabu Kemira Tanjung Lumpur .

 

Hampir sejam kami disitu juga menunggu seorang rakan di Kuantan dan berbual-bual kosong kami menuju pula ke tempat makan untuk menu tengahari ini. Wehhh asyik makan je hahahaha dah nama pon berjalan kan kalau tak cari tempat makan tak sah lah betulkan? Destinasi seterusnya di ANA IKAN PATIN. Kedai nya terletak di Jalan Bandar jadi anda kena  tiba disini sebelum waktu makan tengahari sebab tempat parkir yang terhad dan juga kawasan tumpuan untuk makan tengahari. Kali ini aku memilih untuk tidak makan nasi, cukup sekadar ambil sayuran dan juga telur goreng. Menu wajib yang anda harus cuba disini tentunya Ikan Patin Tempoyak dan Daging Salai Masak Lemak Cili api.

IMG_9724

Tapi bagi aku, Ikan Patin Tempoyak di Temerloh tempoh hari lagi melekat dan terbayang bayang lagi kesedapannya. Selra masing-masing kan heheheheh.. Alhamdulillah baik hamba allah seorang ni belanja kami. Nanti mai KL aku belanja hang ya. HAhahhahaha. Dah habis makan nasi (walau tak makan) tekak teringin pulak nak rasa benda benda manis ni. Hhahahaha kami mencari destinasi seterusnya untuk bersantap menu manisan pula. First kami singgah di Puding Di Raja memang manisan temurun di Negeri Pahang ini.

 Hahahah lupa aku nak ambil gamabr rupa puding ni, sebab tak sempat nak ambil gambar dah masuk mulut. Ya Allah memang super sedap. Menyesal beli bekas yang kecil hahahahah. Kata orang pisang yang digunakan dalam resipi ini hanya terdapat di Pahang sahaj tu sebab anda tak jumpa Puding Di Raja ni kat tempat lain.

NASIB BAIK KULA CAKES BUKAK HARI SELASA

IMG_9771
Kula Cakes =)

Sewaktu pelan asal untuk ke Kuantan ni, memang dah masuk dalam list cafe ni, namun sebab hari Isnin Kula Cakes ni tutup so macam tak de harapan nak singgah, namum sebab plan asal dah berubah maka dapat lah aku singgah di Kula Cakes ni. Hilang rasa craving ni wei yelah asyik tengok ja orang makan kat sini, akhirnya aku sampai jugak kat sini yeay. Kafe ni jam 1 baru bukak tapi dalam 12 lebih tu orang dah start menunggu kat luar untuk dapatkan manisan dari kafe ini.

Bagi aku kafe ni memang simple ja, tapi die punya menu semua Ya Allah memang meletop. Mana yang belum sampai sini korang kene letak kafe ni dalam list korang untuk tempat wajib di singgah, dan of course anda kene pesan Mango Cheese Cake die yang memang viral kat laman sosial. Serius sumpah sedap!! memang korang takkan jumpa kat mana mana pon Mango Cheese Cake dia ni. Mesti try okai!!

IMG_9748

IMG_9752
Must Try !! _ Pavlova
IMG_9750
Signature Dish – Mango Cheese Cake

Okai.. mengancam tak tengok gambar hahahahahaha. Dah kenyang kami melantak seharian di Kuantan, kami meneruskan perjalanan kami ke Kuala Terengganu pula, tunggu cerita seterusnya okai..

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1 

#KitaSamaSamaKongsi

 

KERANA SEULAS NANGKA!!!

Pergh nak cerita apa ni sebenarnya, tetiba tersebut pasal nagka ni. Nak masak ke? Oh tidak tapi apa ya?. Hahahahaha Ini ade lah sebahagian jalan cerita teater bangsawan yang baru sahaja dipentaskan di Auditiorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Dendam Laksamana sebuah naskah lama yang diterjemahkan pada satu redensi baru zaman ini oleh pengarah persembahan tetaer terkenal Patt Ibrahim. Bermula tayangan  nya pada 10 hingga 12  November yang lalu berjaya memukau hadirin yang hadir menyaksikan persembahan ini dan dibuktikan dengan tempahan tiket yang sangat memberangsangkan.

IMG_8538
Bersama Rakan Di Bangsawan Dendam Laksamana
IMG_8529
Pengarah Teater Terkenal Patt Ibrahim

Bangsawan ini menghimpukan nama-nama besar dalam barisan pelakonnya antaranya: Pekin Ibrahim ( Laksamana Megat Seri Rama) Nadia Aqilah (Wan anum) Hamzah Tahir (Bendahara Tun Abdul Jalil) dan Tria Aziz (Mayang)  juga penampilan Norzizi Zulkifili sebagai Pawang Sadewata .

IMG_8525
Pekin Ibrahim 
IMG_8527
Nadia Aqilah

Sedikit mengenai sinopsis Teater Bangsawan Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama laksamana Bentan merupakan pahlawan melayu yang sanggup berkorban dan berbakti pada kerjaan dan negaranya namun menjadi mangsa fitnah dalam perebutan kuasa.

Sultan Mahmud Syah II yang memerintah Johor Lama ketika itu terkorban bukan sahaja atas kezaliman beliau bahkan berlaku perpecahan antara puak puak di Johor Lama. Di usia 24tahun juga beliau memerintah dengan ahlak yang bertentangan dengan masyarakat yang turut disokong Seri Bija Wangsa yang bengis dan dibenci rakyat.

IMG_8448
Ucopp Bertindak Sebagai Penglipulara

Kekejaman yang berpaksikan pada nafsu semata-mata ini membawa pertumpahan darah akubat dendam Laksamana Bentan yang kehilangan isterinya setelah dibunuh Sultan atas alasan yang tidak munasabah – kerana seulas nangka

IMG_8472Begitula ceritanya mungkin ada yang tidak dapat tangkap lagi cerita ini ye kalau tajuk nya di tukar Sultan Mahmud Mangkat di Julang mungkin ade lebih familiar dan kenal bukan. Begitulah uniknya sebuah teater bangsawan !!

IMG_8501

Secara peribadinya saya memang suka keseluruhan jalan ceritanya bukan sahaja menampilkan babak penceritaan yang beremosi, ade juga elemen santai/lawak juga babak babak pertarungan. Ia memang satu produksi yang sangat WOW naskah lama yang berjaya dibawakan dengan baik di pentas bangsawan.

Ramai juga yang memuji barisan pelakon dalam bangsawan ini seperti ibu Fauziah Nawi dalam komennya di media sosial

IMG_8433

Teater Bangsawan ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama dari MOTAC, JKKN , Iltizam, Yayasan Hasanah dan beberapa organisasi yang lain.

IMG_8518
Barisan Pelakon – Tahniah kepada semua

So anda jangan lepaskan peluang jika dapat peluang menyaksikan mana mana Teater bangsawan yang dipentaskan kerana saya pasti cabang seni ini setanding dengan yang lain dan tentunya dapat memberi kepuasan kepada anda yang melabur untuk membeli tiket.

#KitaSamaSamaKongsi

Oktober Dan Percutian

Selamat datang November dan tinggallah memori Oktober. Hehehe mungkin ade yang pahit dan mungkin ade yang manins. Namun sebagai khalifah dibumi yang semakin tua ini kit aperlu juga meneruskan sisa baki kehidupan kita yang sementara ini. Perghhh insaf sekejap hahahaha.

Siapa perasan atau aku je kot yang perasan bulan oktober ini ramai yang memilih untuk bercuti kan macam aku jugak la tiga tahun  aku memang bercuti ke luar negara pada bulan oktober. Cuma tahun ini sahaja tak berkesempatan nak ke mana-mana akibat beberapa perkara yang tidak dielakan. Namun diriku dah seakan terbang ke New Zealand bila dapat kiriman dari kawan ku yang sedang bercuti di sana. Heheeee terima kasih Naim Hashim.

3458cd40-a69c-482c-961a-232cdce6c2ee

New Zealand juga antara destinasi yang aku idamkan untuk aku kunjungi selain daripada Jepun dan turki. Ye la bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Melihat daripada beberapa penulisan blog baru baru ini membuat aku memang betul-betul berkeinginan untuk kesana. Insyallah kalau ade rezeki nanti mungkin sampai la disana nanti.

Bercerita mengenai percutian oktober aku nak menyingkap la kenangan 3 tahun sebelum ini yang pernah aku kunjungi.

Tahun 2014 – Vietnam

10702188_10205088967928806_7834834605564725991_n

Hahahahahah Vietnam ni memamng first time aku dan kawan aku sorang ni bercuti berdua. Sebab konon nak buat travel buddy la setiap tahun aktiviti bersama. Masa tu memang kami first time berjalan berdua without any tourist guide atau sesiapa la yang dah berpengalaman berkunjung kesana. Ahahahahah tapi experience die jangan cakap la memang best. Makan shopping tempat menarik die semua kami cover dan semuanya kami buat research sendiri cuma ade bebrapa tempat yang kami tak sempat nak singgah jugak la tapi kami rasa kami sangat PUAS. Antara pengalaman kami ialah hampir ditipu seorang pakcik tua yang menjual air kelapa dan juga yang satu lagi tu hahah biarlah rahsia.

Tahun 2015 – Perth Australia

1200px-Flag_of_Australia.svg

Keluar sikit dari Negara ASIA kami berkunjung pula ke Perth Australia. Perth memang sangat sangat cantik dan aku memang suka ke sana. Kat sana sini aku dapat satu pengalaman bari iaitu memandu di sana yelaa bukan sennag nak memandu kat negara orang ni hahahahah bawak pon control je yelaa takut kene speed trap hahaha. Kami disini menetap di sebuah rumah houste di Secret Habour dan tuan rumahnya merupakan orang Johor. Kak Aniza  memang baik. Bagi sesiapa yang merancang nak bercuti di Perth nak nak cari housestay boleh follow ig beliau @perth_secret_homestay .

Tahun 2016 – Melbourne Australia

shah_arshad

Siapa yang cintakan alam semula jadi boleh berkunjung ke Perth manakala yang ingin hidup di sisi bandar yang serba moden boleh berkunjung ke Melbourne. Juga kami memilih untuk menetap di Housestay milik orang Malaysia yang menetap disana. Cuma di Melbourne 100% kami menggunakan perkhidmatan kenderaan awam kerana semua tempat boleh diakses melaluinya. Memang sungguh terancang bandararaya Melbourne ni. Kalau dah berkunjung ke Melbourne ni kene pergi semua tempat yang dicadangkan sebab memang betul betul berbaloi. Makanan halal pon memang senang nak dapat macam jugak perth. Oh lagi satu kalau berkunjung ke Australia jangan lupa beli perfume sebab memang sangat-sangat murah. Oh untuk perjalanan ke Melbourne juga aku sempat berkongsi pengalaman aku disana di dalam suratkhabar KOSMO.

MelbourneOklah mungkin tahun ni tak de rezeki nak ke Luar Negara tapi insyallah Allah maha pemberi rezeki. Mana tahu dapat sponsor pulak ke Jepun satu hari nanti hahahahah mana la tahu hehehheeh. Kalau anda sedang bercuti tu rancang la perjalanan anda sebaiknya buat research, baca pengalaman orang kat sana dan macam-macam lagi boleh buat.

 

#KitaSamaSamaKongsi