SHAH X PANTAI TIMUR – JALAN JALAN KUALA TERENGGANU

Dah puas kami sarapan di Pasar Kedai Payang dan jalan jalan. Kami ambil masa untuk ke Perkampungan cina di kawasan tersebut. Sebab apa sebab banyak mural-mural yang cantik ala ala di Georgetown. Penat juga jalan kaki di sekitar kawasan kampung ni lepas tu hujan pulak hahahahahah . Nah layan je gambar gambar posing di sekitar Kampung Cina Kuala Terengganu.

IMG_9866

IMG_9933

Haaaaa jangan tak tahu kat terengganu pun ada kawasan cantik-cantik macam ni. Selain daripada mural ni ade juga cafe-cafe yang boleh anda singgah. Sebba kita orang dah kenyang kita orang lalu je laaa tepi-tepi ni tengok-tengok dan ambil gambar itu jela mampu hahahahah.

Muzium Terengganu

Selepas kami puas bergambar disekitar kawasan Kampung Cina, kami bergerak menuju ke Muzium Terengganu pula kira kira 20 minit perjalanan dari Bandar Kuala Terengganu. Muzium ni memang dari dulu lagi teringgin nak pergi ke sini sebab nampak macam gah banggunan dia yang penuh elemen tradisi terengganu.

IMG_0115
Nampak Tak Excited Tu.

Dalam muzium pelbagai koleksi di pamerkan, antaranya susur galur Sultan dan Permaisuri Terengganu, Barangan tradisional, Kain songket kain batik, Muzium petronas dan juga bahan pameran tentang wira-wira sukan negeri Terengganu.

IMG_0039
Kereta Yang Digunakan MB Terengganu

MASJID KRISTAL KUALA TERENGGANU

Kat dalam muzium tak ambil pula gambar ahahha hanya diluar sahaja heheheheh sebab tengan khusyuk tengok peninggalan sejarah kat sini. Dah puas kami menghafal sejarah-sejarah Terengganu kami bergerak pula ke Masjid Kristal Terengganu. Ini merupakan kunjungan kali aku kedua disini tak jauh pun dari Muzium ni. Sebelum sampai kesini anda akan melalui Taman Tamadun Islam, Tapi aku tak masuk pun sebba hari hujan kan takur rugi pulak berjalan-jalan kat dalam tu. Lagipun dah pernah masuk dah sebelum ini.

IMG_0122

Aku sempat menunaikan solat zuhur disini, tapi hati aku mamaca terusik sikit melihat keadaan masjid ini seperti tidak terjaga, dengan bumbungnya yang bocor syiling yang runtuh aduhh sayang sekali. Apa pun aku harap ada lah pihak yang berwajib membuat sesuatu sebelum terlambat. Sayang seribu kali sayang.

Banyak lagi mungkin tempat nak jalan-jalan kat Kuala Terengganu ni, tapi dek kerana cuaca yang tidak mengizinkan aku pun tak dapatlah nak jalan jalan kat sini. Tapi Alhamdulilah so far memang dah cover semua dah. Ok untuk post seterusnya nantikan tempat makanan daripada sarapan pagi yang terbaik sehingga ke menu minum petang okai.

#KitaSamaSamaKongsi

ShahXPantaiTimur Day1

ShahXPantaiTimur Day 2

Advertisements

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2

Semalaman kami di Kuantan, kami bergerak untuk menuju ke Kuala Terengganu pula, namun ade perkhabaran yang kurang enak kami dengar dimana jalan menuju ke Kelantan telah pun dinaiki air. So kami putuskan untuk tidak menuju ke negeri Cik Siti Wan Kembang seperti yang dijadualkan. Jadi kami gerak lambat sikit dan pusing pusing lagi di Sekitar Kuantan untuk mencari tempat makan yang terbaik!!!.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, kami mencari dahulu menu makanan sesuai untuk minum pagi. Pusing punya pusing tibalah kami di satu kedai betul betul bersebelahan Petronas jalan menuju ke Tanjung Lumpur. Memang banyak makanan yang ade di situ hampir tak terpilih. Tapi niat di hati memang mencari makanan yang sedap sedap semuanya. Jesteru itu saya memilih untuk makan Laksam dan juga Kuih Nagasari di kedai tersebut. Nama kedai? Nasi Kerabu Kemira Tanjung Lumpur .

 

Hampir sejam kami disitu juga menunggu seorang rakan di Kuantan dan berbual-bual kosong kami menuju pula ke tempat makan untuk menu tengahari ini. Wehhh asyik makan je hahahaha dah nama pon berjalan kan kalau tak cari tempat makan tak sah lah betulkan? Destinasi seterusnya di ANA IKAN PATIN. Kedai nya terletak di Jalan Bandar jadi anda kena  tiba disini sebelum waktu makan tengahari sebab tempat parkir yang terhad dan juga kawasan tumpuan untuk makan tengahari. Kali ini aku memilih untuk tidak makan nasi, cukup sekadar ambil sayuran dan juga telur goreng. Menu wajib yang anda harus cuba disini tentunya Ikan Patin Tempoyak dan Daging Salai Masak Lemak Cili api.

IMG_9724

Tapi bagi aku, Ikan Patin Tempoyak di Temerloh tempoh hari lagi melekat dan terbayang bayang lagi kesedapannya. Selra masing-masing kan heheheheh.. Alhamdulillah baik hamba allah seorang ni belanja kami. Nanti mai KL aku belanja hang ya. HAhahhahaha. Dah habis makan nasi (walau tak makan) tekak teringin pulak nak rasa benda benda manis ni. Hhahahaha kami mencari destinasi seterusnya untuk bersantap menu manisan pula. First kami singgah di Puding Di Raja memang manisan temurun di Negeri Pahang ini.

 Hahahah lupa aku nak ambil gamabr rupa puding ni, sebab tak sempat nak ambil gambar dah masuk mulut. Ya Allah memang super sedap. Menyesal beli bekas yang kecil hahahahah. Kata orang pisang yang digunakan dalam resipi ini hanya terdapat di Pahang sahaj tu sebab anda tak jumpa Puding Di Raja ni kat tempat lain.

NASIB BAIK KULA CAKES BUKAK HARI SELASA

IMG_9771
Kula Cakes =)

Sewaktu pelan asal untuk ke Kuantan ni, memang dah masuk dalam list cafe ni, namun sebab hari Isnin Kula Cakes ni tutup so macam tak de harapan nak singgah, namum sebab plan asal dah berubah maka dapat lah aku singgah di Kula Cakes ni. Hilang rasa craving ni wei yelah asyik tengok ja orang makan kat sini, akhirnya aku sampai jugak kat sini yeay. Kafe ni jam 1 baru bukak tapi dalam 12 lebih tu orang dah start menunggu kat luar untuk dapatkan manisan dari kafe ini.

Bagi aku kafe ni memang simple ja, tapi die punya menu semua Ya Allah memang meletop. Mana yang belum sampai sini korang kene letak kafe ni dalam list korang untuk tempat wajib di singgah, dan of course anda kene pesan Mango Cheese Cake die yang memang viral kat laman sosial. Serius sumpah sedap!! memang korang takkan jumpa kat mana mana pon Mango Cheese Cake dia ni. Mesti try okai!!

IMG_9748

IMG_9752
Must Try !! _ Pavlova
IMG_9750
Signature Dish – Mango Cheese Cake

Okai.. mengancam tak tengok gambar hahahahahaha. Dah kenyang kami melantak seharian di Kuantan, kami meneruskan perjalanan kami ke Kuala Terengganu pula, tunggu cerita seterusnya okai..

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1 

#KitaSamaSamaKongsi

 

MAJLIS MAKAN MALAM SWM NS

Alhamdulilah 24 November yang lalu, selesai Majlis Makan Malam SWM NS. Hampir 5-6 Bulan juga persiapan diambil dari segi pemilihan tema, tempat, artis rakaman video dan macam macam lagi. Namun malam itu semuanya berjalan dengan lancar Alhamdulilah.

IMG_9276

Tahun ini mengangkat tema White & Denim, Majlis di hadiri oleh YBhg Tan Sri Sabarudin Chik iaitu Pengerusi SWM Environment dan tetamu Vip yang lain. Majlis juga di serikan dengan persembahan The 5th Note Band dan kemunculan penyanyi kelahiran Negeri Sembilan Siti Nordiana, Pelawak terkenal Azlee Senario berjaya mengalas tugas sebagai pengacara pada malam itu. And tengok je gambar-gambar sekitar majlis berlangsung dan selepas majlis.

DSC_0181
Barisan VVIP
1
Ahli Jawatankuasa Majlis Makan Malam SWM NS
IMG_9441
Team Korporat SWM NS
IMG_9456
Team Korporat SWM All Regional

OOTD – Theme White & Denim 

IMG_9345

Malam tu aku mengayakan Baju Jumper suit dari Times Square yang aku beli Rm20 ja. T-shirt putih dari Butik Levi’sdan KAsut sendirian Berhad.

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1

Waahhh lama sangat kita tak update entry kita di sanggar penulisan ini. Al-maklumla dik kesibukan kerja yang sangat membutuhkan perhatian yang optimum. Hahahahah. Kita dah pun memasuki bulan terakhir dalam tahun 2017 hahah sejauh mana anda dah kecapi impian 2017 anda dengan azam yang anda tanamkan awal tahun dahulu.. Oh cerita pasal azam ini nanti kita story dalam entri yang lain ye.

Berbalik tentang pengkisahan tajuk cerita diatas, Alhamdulillah aku sempat berkunjung ke negeri belah pantai timur tanggal 27 November yang lalu dan 2 hari sebelum itu aku ke Johor pula memenuhi undangan perkhawinan bersama keluarga, Haaaa patah pinggang dik drive Seremban – Johor – KL, lepas tu selang esoknya nak ke Pantai Timur pulak. Tapi memang gigih laa sebab keterujaan mengatasi segalanya.

Kami memulakan perjalan ke Kuantan yang merupakan destinasi pertama kami sejurus selepas kami bersarapan di Dato Keramat, seperti yang umum maklum kalau musim hujung-hujung tahun negeri pantai timur ni memang akan hujan dan juga terdedah kepada banjir tapi kami tetap dengan misi kami untuk menjelajah ke sana. Kira Kira 2 jam perjalan dari Kuala Lumpur kami tiba di Temerloh, Pahang. Menurut rakan ku di Temerloh ini terdapat sebuah kedai makan yang menyajikan sajian Ikan Masak Tempoyak yang sangat terkenal, lalu kami singgah untuk mencuba hidangan tersebut. Sejurus sampai sahaja di sini terus kami melulu ke tempat buffet dan memang ade ikan Tempoyak tersebut lalu kami meminta seorang kakak di situ untuk mengambil 1 ketul ikan tersebut dan juga semangkuk gulai pucuk paku.

IMG_9608
Terliur tidak? Ikan Patin Masak Tempoyak

Ya memang betul, rasa Ikan Masak tempoyak nya sangat sedap, boleh rasa kesegaran ikan yang dimasak dan juga kuah tempoyak yang sangat pekat dan menyelerakan itu. Menurut penjaga kedai tersebut kami memang tepat pada masanya sebab ikan tersbut baru siap dimasak dan beliau mengatakan bila tiba jam 12 tgh ke atas, kedainya akan penuh dan berkemungkinan ikan tersebut akan habis dengan cepatnya. Fuhh nasib kami awal kalau tidak memang kempunan nak makan hahahahaa. Setelah sejam disitu kami teruskan perjalanan kami untuk ke Kuantan yang mengambil masa lebih kurang 2 jam lagi.

Alhamdulillah dengan menempuh Hujan dan panas sepanjang perjalanan kami, kami sampai di Kuantan, Sampai sahaj di Kuantan kami terus ke Kopitiam Kemaman di Bandar Kuantan. Yelaahh baru ja tadi makan tengahari kan tak kan nak lunch lagi hahahahaha. SO kami buat pesanan lite lite sahaja di Kopitiam ni. Ni die menu nya hahahaha.

IMG_9643

 

Oh sebelum entry ini, aku pernah juga buat entry apa yabg menarik di Kuantan, hahaha so hampir semua tempat boleh cover kot bila datang Kuantan ni macam bucket list la (klik Sini). Selesai bersantap di Kopitiam kami ke Masjid berdekatan untuk menunaikan Solat. Waktu di Kuantan sekarang ni gerimis kekadang hujan lebat jugak.  Setelah selesai Solat kami pusing-pusing sebentar sekitar kawasan Kuantan Waterfront untuk ambil gambar walaupun hujan masih lebat ketika itu sanggup berpayung untuk dapatkan landmark Kuantan dan inilah hasilnya.. Taraaaaaa

IMG_9658

hahahahah gigih tak hujan hujan ambil gambar. Seterusnya untuk minum petang kami bergerak ke berserah pula untuk mendapatkan Mee Calong yang khabar sangat popular di Kuantan. Macam biasa hujan terus lebat petang tu dan memang kene sekali kalau dapat makan Mee Calung waktu waktu begini. Sampai akhirnya di Joe Mee Calung, kami terus order satu mangkuk mee dan juga keropok lekor. Pergh memang terbaik la kedua kedua nya. Hujan + Lapar = Mee Calong hahahaha terus kenyang.

 

Setelah selesai kami bergegas ke tempat tidur kami di kawasan berhampiran teluk Cempedak. Habis sudah cerita hari pertama SHAH X Pantai Timur. Tunggu laa edisi seterusnya ya. Banyak lagi tempat makan yang nak di kongsi.

 

#KitaSamaSamaKongsi

KERANA SEULAS NANGKA!!!

Pergh nak cerita apa ni sebenarnya, tetiba tersebut pasal nagka ni. Nak masak ke? Oh tidak tapi apa ya?. Hahahahaha Ini ade lah sebahagian jalan cerita teater bangsawan yang baru sahaja dipentaskan di Auditiorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Dendam Laksamana sebuah naskah lama yang diterjemahkan pada satu redensi baru zaman ini oleh pengarah persembahan tetaer terkenal Patt Ibrahim. Bermula tayangan  nya pada 10 hingga 12  November yang lalu berjaya memukau hadirin yang hadir menyaksikan persembahan ini dan dibuktikan dengan tempahan tiket yang sangat memberangsangkan.

IMG_8538
Bersama Rakan Di Bangsawan Dendam Laksamana
IMG_8529
Pengarah Teater Terkenal Patt Ibrahim

Bangsawan ini menghimpukan nama-nama besar dalam barisan pelakonnya antaranya: Pekin Ibrahim ( Laksamana Megat Seri Rama) Nadia Aqilah (Wan anum) Hamzah Tahir (Bendahara Tun Abdul Jalil) dan Tria Aziz (Mayang)  juga penampilan Norzizi Zulkifili sebagai Pawang Sadewata .

IMG_8525
Pekin Ibrahim 
IMG_8527
Nadia Aqilah

Sedikit mengenai sinopsis Teater Bangsawan Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama laksamana Bentan merupakan pahlawan melayu yang sanggup berkorban dan berbakti pada kerjaan dan negaranya namun menjadi mangsa fitnah dalam perebutan kuasa.

Sultan Mahmud Syah II yang memerintah Johor Lama ketika itu terkorban bukan sahaja atas kezaliman beliau bahkan berlaku perpecahan antara puak puak di Johor Lama. Di usia 24tahun juga beliau memerintah dengan ahlak yang bertentangan dengan masyarakat yang turut disokong Seri Bija Wangsa yang bengis dan dibenci rakyat.

IMG_8448
Ucopp Bertindak Sebagai Penglipulara

Kekejaman yang berpaksikan pada nafsu semata-mata ini membawa pertumpahan darah akubat dendam Laksamana Bentan yang kehilangan isterinya setelah dibunuh Sultan atas alasan yang tidak munasabah – kerana seulas nangka

IMG_8472Begitula ceritanya mungkin ada yang tidak dapat tangkap lagi cerita ini ye kalau tajuk nya di tukar Sultan Mahmud Mangkat di Julang mungkin ade lebih familiar dan kenal bukan. Begitulah uniknya sebuah teater bangsawan !!

IMG_8501

Secara peribadinya saya memang suka keseluruhan jalan ceritanya bukan sahaja menampilkan babak penceritaan yang beremosi, ade juga elemen santai/lawak juga babak babak pertarungan. Ia memang satu produksi yang sangat WOW naskah lama yang berjaya dibawakan dengan baik di pentas bangsawan.

Ramai juga yang memuji barisan pelakon dalam bangsawan ini seperti ibu Fauziah Nawi dalam komennya di media sosial

IMG_8433

Teater Bangsawan ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama dari MOTAC, JKKN , Iltizam, Yayasan Hasanah dan beberapa organisasi yang lain.

IMG_8518
Barisan Pelakon – Tahniah kepada semua

So anda jangan lepaskan peluang jika dapat peluang menyaksikan mana mana Teater bangsawan yang dipentaskan kerana saya pasti cabang seni ini setanding dengan yang lain dan tentunya dapat memberi kepuasan kepada anda yang melabur untuk membeli tiket.

#KitaSamaSamaKongsi

Oktober Dan Percutian

Selamat datang November dan tinggallah memori Oktober. Hehehe mungkin ade yang pahit dan mungkin ade yang manins. Namun sebagai khalifah dibumi yang semakin tua ini kit aperlu juga meneruskan sisa baki kehidupan kita yang sementara ini. Perghhh insaf sekejap hahahaha.

Siapa perasan atau aku je kot yang perasan bulan oktober ini ramai yang memilih untuk bercuti kan macam aku jugak la tiga tahun  aku memang bercuti ke luar negara pada bulan oktober. Cuma tahun ini sahaja tak berkesempatan nak ke mana-mana akibat beberapa perkara yang tidak dielakan. Namun diriku dah seakan terbang ke New Zealand bila dapat kiriman dari kawan ku yang sedang bercuti di sana. Heheeee terima kasih Naim Hashim.

3458cd40-a69c-482c-961a-232cdce6c2ee

New Zealand juga antara destinasi yang aku idamkan untuk aku kunjungi selain daripada Jepun dan turki. Ye la bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Melihat daripada beberapa penulisan blog baru baru ini membuat aku memang betul-betul berkeinginan untuk kesana. Insyallah kalau ade rezeki nanti mungkin sampai la disana nanti.

Bercerita mengenai percutian oktober aku nak menyingkap la kenangan 3 tahun sebelum ini yang pernah aku kunjungi.

Tahun 2014 – Vietnam

10702188_10205088967928806_7834834605564725991_n

Hahahahahah Vietnam ni memamng first time aku dan kawan aku sorang ni bercuti berdua. Sebab konon nak buat travel buddy la setiap tahun aktiviti bersama. Masa tu memang kami first time berjalan berdua without any tourist guide atau sesiapa la yang dah berpengalaman berkunjung kesana. Ahahahahah tapi experience die jangan cakap la memang best. Makan shopping tempat menarik die semua kami cover dan semuanya kami buat research sendiri cuma ade bebrapa tempat yang kami tak sempat nak singgah jugak la tapi kami rasa kami sangat PUAS. Antara pengalaman kami ialah hampir ditipu seorang pakcik tua yang menjual air kelapa dan juga yang satu lagi tu hahah biarlah rahsia.

Tahun 2015 – Perth Australia

1200px-Flag_of_Australia.svg

Keluar sikit dari Negara ASIA kami berkunjung pula ke Perth Australia. Perth memang sangat sangat cantik dan aku memang suka ke sana. Kat sana sini aku dapat satu pengalaman bari iaitu memandu di sana yelaa bukan sennag nak memandu kat negara orang ni hahahahah bawak pon control je yelaa takut kene speed trap hahaha. Kami disini menetap di sebuah rumah houste di Secret Habour dan tuan rumahnya merupakan orang Johor. Kak Aniza  memang baik. Bagi sesiapa yang merancang nak bercuti di Perth nak nak cari housestay boleh follow ig beliau @perth_secret_homestay .

Tahun 2016 – Melbourne Australia

shah_arshad

Siapa yang cintakan alam semula jadi boleh berkunjung ke Perth manakala yang ingin hidup di sisi bandar yang serba moden boleh berkunjung ke Melbourne. Juga kami memilih untuk menetap di Housestay milik orang Malaysia yang menetap disana. Cuma di Melbourne 100% kami menggunakan perkhidmatan kenderaan awam kerana semua tempat boleh diakses melaluinya. Memang sungguh terancang bandararaya Melbourne ni. Kalau dah berkunjung ke Melbourne ni kene pergi semua tempat yang dicadangkan sebab memang betul betul berbaloi. Makanan halal pon memang senang nak dapat macam jugak perth. Oh lagi satu kalau berkunjung ke Australia jangan lupa beli perfume sebab memang sangat-sangat murah. Oh untuk perjalanan ke Melbourne juga aku sempat berkongsi pengalaman aku disana di dalam suratkhabar KOSMO.

MelbourneOklah mungkin tahun ni tak de rezeki nak ke Luar Negara tapi insyallah Allah maha pemberi rezeki. Mana tahu dapat sponsor pulak ke Jepun satu hari nanti hahahahah mana la tahu hehehheeh. Kalau anda sedang bercuti tu rancang la perjalanan anda sebaiknya buat research, baca pengalaman orang kat sana dan macam-macam lagi boleh buat.

 

#KitaSamaSamaKongsi

SEREMBAN KENDERA SAJI

Sejauh mana anda mengemari makanan dari kendera saji  atau bahasa mudahnya FOOD TRUCK? Baru baru ini tular mengenai harga makanan bagi kendera saji ini sangat tidak masuk akal tapi apa apa pun pilihan semuanya ditangan anda sebagai pembeli. Tepuk dada tanya iman tanya beg duit anda. Hehehe

Baiklah selain daripada di Kuala Lumpur TAPAK URBAN merupakan salah satu lokasi Kendera Saji yang terkenal. Namun di Seremban juga tak kurang hebatnya insyallah juga bakal terkenal satu hari nanti insyallah. Terletak di kawasan lapang bangunan Mara di Jalan Penghulu Cantik dan buka setiap hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 6 petang ini mungkin lokasi JALAN JALAN CARI MAKAN yang tak patut anda lepaskan.

download
Credit: Carian Google

Banyak juga Kendera Saji yang tersedia di sini anda mungkin perlu datang kesini beberapa kali untuk mencuba aneka makanan yang disediakan so ini dia pilihan hati saya yang pertama kali bertandang disini.

1. LAKSA JOHOR

Makanan tradisi orang Johor ni. Memang craving giler sebab susah nak dapat kat kawasan sini kalau ade pun mesti ala ala kadar ja. Berbeza dengan yang disajikan disini perghh memang terangkat habis rasa dan kuahnya. Yup kuah Laksa Johor seharusnya pekat dan melazatkan dan sambal nya memang terangkat harga? Rm8.00 sebekas memang berbaloi so dah tahu mana nak cari singgah lah. Bak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_7108
Kendera Saji yang menjual pelbagai Juadah Termasuk Laksa Johor

2. MEE GORENG SOTONG

IMG_7111
D Pulau Mee Sotong 

Hahahaaha kisah Kendera Saji ni kelakar sikit hahahaaha. Aku duk pusing pusing kat area kawasan ni tetibe aku tanya pada budak yang tengah makan kat satu meja aku tanya apa yang you guys makan ni macam menarik? Dia cakap Mee Goreng Soting kat Food Truck depan tu. terus aku pergi kat situ dan buat pesanan harga ? Rm7.00 Mee banyak Sotong banyak tambah Rm1.00 Dapat telur mata. Tak payah pi Penang dah wei. cuma satu je die tak de cili potong dan cili jeruk so terpaksa bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 serius boleh cuba ok.

Menu Lain:

1. MeatBall & fries With Black Pepper Sauce

2. Fried Chicken Wings With Special Sauce

So apa lagi yang berada di sekitar Seremban, Port Dickson atau yang menghala ke Selatan cuba singgah ke sini. Memang port baik bro!!

#KitaSamaSamaKongsi