LAST DAY – MENGEMBARA MEDAN

Kunjungan ke Medan pasti tak lengkaplah jika anda tidak berkunjung ke Istana Maimun, istana lama kesultanan Melayu Deli yang dibina sejak tahun 1888 lagi.  Rata-rata pengunjung yang berkunjung kesini akan menyarung busana tradisional Melayu Deli yang disewakan untuk mereka mengambil gambar sebagai tanda kenang-kenangan. Dengan Caj masuk yang agak berbaloi anda akan dapat belajar tentang serba sedikit tentang Sejarah Kesultanan Melayu Deli yang bertapak di Medan. Khabarnya Istana ini juga sering menjadi tempat keraian yang melibatkan Sultan Melayu Deli.

DCIM100GOPROGOPR0772.
Berhadapan Istana Maimun – Go Pro Hero 4
Baju Kesultanan Melayu Deli
Baju Kesultanan Melayu Deli

Tidak jauh dari Istana Maimun ini berdiri teguh Masjid Raya juga menjadi ikon kebanggaan Kota Medan. Selain daripada Istana Maimun bangunan Masjid ini juga adalah peninggalan dari Kesultanan Melayu Deli yang dibina sejak  tahun 1906. Masjid ini juga menempatkan makam beberapa ulamak dan keturunan Sultan di Medan.  Memang cantik sungguh Masjid ini dari pelbagai sisi.Antara bangunan lama yang masih kekal sehingga kini ialah Kantor Pos Indonesia atau Pejabat Pos Indonesia di tengah bandaraya Kota Medan

DCIM100GOPROGOPR0743.
Masjid Raya Medan
IMG_5754
Masjid Raya Medan – Pintu Masuk

Sewaktu saya bersiar-siar di Kota Medan ni saya menggunakan perkhidmatan Becak dengan harga sekitar 200000RP, Alhamdulilah semua tempat die cover. Tempat shopping yang gemarkan berbelanja seperti Telekung, Kain Batik dan Pelekat bolehlah berkunjung ke Pajak ikan atau Pasar Ikan. Dan saya juga sempat membeli kek lapis dan Bika Ambon dari Kedai Bika Ambon Zulaikha memang puas hati.

IMG_7815
Pic Google – Kedai Kuih Bika Ambon Zulaikha
IMG_7814
Bika Ambon Zulaikha – Pic Google

Seperti biasa antara tips perjalanan kali ini ialah , pastikan anda membuat rujukan sebelum ke sesuatu destinasi untuk memudahkan perjalanan anda. Pastikan juga anda menukar duit sebelum tiba ke sesuatu destinasi mungkin kadar tukaran wang tidak sama dengan negara asal anda dan akhir sekali rancang perbelanjaan anda tak salah berbelanja Cuma pastikan kuota bagasi anda mencukupi semasa melakukan penempahan tiket kapal terbang bagi mengelakan caj berlebihan.

Mengembara Medan Day 1 (Klik)

Mengembara Medan Day 2 (Klik)

Mengembara Medan Day 3 (Klik)

Advertisements

MENGEMBARA MEDAN DAY 3

Sipiso-Piso Di Berastagi

Setelah dua malam di Pulau Samosir, keesokan harinya saya ke Berastagi, sebuah lagi kawasan yang sering menerima pengunjung yang ramai. Untuk kesini pula perjalanan mengambil masa lebih kurang 3-4 jam. Sebelum sampai ke Berastagi pastikan anda singgah di Air Terjun Sipiso-Piso sebuah lagi tempat menarik di Sumatera Utara.  Air Terjun yang setinggi 120 meter ini merupakan Air Terjun tertinggi di Indonesia. Bagi pengembara solo, anda boleh menaiki teksi untuk kesini atau menaiki angkutan kota yang jauh lebih murah dan meminta pemandu teksi/angkutan tersebut untuk berhenti di simpang Merek. Setelah setengah jam disini saya meneruskan perjalan ke Berastagi lebih kurang 2 jam lagi perjalanan menuju kesana.

Nak beli makanan kat sini ok ahhahaah aku beli goreng pisang dan cucur udang kat sini boleh tahan juga huhuhuhuh. Nak masuk Sipiso-piso ni kene bayar satu kepala 10000RP huhu. Masa ni tak banyak sangat amik gambar sebab driver tu pesan 20 minit je sebab nak ke Berastagi dalam 2-3 jam lagi … Perghhh

Pajak Buah atau Pasar Buah Berastagi sangat popular kerana anda boleh mendapatkan buah-buhan yang segar dengan harga yang murah, Selain itu cenderahati juga di jual disini. Sesekali ade juga peniaga yang akan menjual buah strawberry yang sangat murah dan manis rasanya. Bagi pengunjung yang ingin menaiki kereta kuda mengelilingi kawasan Berastagi inilah masanya nyata para pelancong yang membawa anak-anak tidak melepaskan peluang bersiar-siar di kawasan ini dan juga mengambil foto kenang-kenangan. Berdekatan dengan kawasan Pajak Buah ini terdapat sebuah Taman Awam  iaitu Bukit Kubu, yang juga menjadi tumpuan ketika waktu hujung minggu. Aku memang tak lama kat berastagi ni tapi bagi sesiapa yang nak stay kat sini satu malam ok juga berjalan-jalan kawasan ni.

Pengalaman yang aku takkan lupa bila naik bas dari Berastagi ke Kota Medan. Bayangkan satu bas hanya ade 20 seat penumpanbg shaja tapi sebab hari minggu mungkin konduktor bas tu sumbat penumpang dah macam tin sardin tak de kerusi dorang bagi bongkah kayu duduk, tak de tempat duduk dorang suruh naik atas bumbung ko rasa? Hahahahahahaha.

Kembalinya dari Danau Toba dan Berastagi pastikan anda bermalam di Medan. Bagi yang ingin mencari deretan restoran dan kedai makanan yang menyajikan pelbagai masakan anda harus berkunjung ke Merdeka Walk di tengah kotaraya Medan. Dari masakan tradisional hingga ke masakan barat semua anda boleh dapatkan disini. Usai makan malam anda boleh berkunjung ke Menara Air di kota Medan antara mercu tanda Kota Medan. Di Kota Medan ini antara pengangkutan utama yang terdapat disini ialah Becak (Motosikal Beca) dan Angkuta Kota (Van Penumpang) kadar tambang bagi setiap kenderaan ini bergantung kepada jarak jauh hotel ke kawasan yang hendak anda tuju.

IMG_5715.JPG
Nasi Ayam Penyet 

Di Medan aku menginap di WISMA SEDERHANA (boleh tengok kat Agoda) harga memang affordable dan boleh pesan makanan kat hotel ini yang pasti halal. Walaupun harga murah Hotel ni tetap sediakan breakfast heheheehe =) Kat gambar bawah ni ade no Tel dan Alamat hotel ni.

IMG_5728

Sekian.

Mengembara Medan Day 2 (Klik Sini)

Mengembara Medan Day 1(Klik Sini)

Mengembara Medan – Majalah Libur (Klik Sini)

 

MENGEMBARA MEDAN DAY2

MENYELUSURI PULAU SAMOSIR

Perjalanan ku bermula seawal jam 8pagi. Breakfast makan apa? hahahaa roti dan TUNA sahaja bekalan dari Malaysia. Nyenyak juga la tido semalam walau tiada aircond mahupun kipas tapi sumpah tak rasa bahang panas dan tak berpeluh pon.

Tapi sebelum berjalan-jalan keluar nak meronda Pulau Samosir aku sahaja sahaja ambil angin pagi dekat kawasan hotel tengok boat boat yang mendatang membawa penumpang untuk ke Jeti berhampiran. Dah puas makan angin aku terus ke kaunter untuk dapatkan Skuter untuk aku pusing-pusing di Pulau Samosir.

Dengan harga RP100,000.00 aku dapat menyewa motosikal dengan dengan tangki minyak yang penuh. Pekerja hotel tersebut memberi beberapa pesanan sebelum memulakan perjalanan antaranya haruslah memakai topi kaledar untuk keselamatan dan juga tiada jaminan apa apa jika accident atau apa apa perkara yang berlaku di kemudian nanti.

BATU PERSIDANGAN

Destinasi yang pertama yang wajib singgah ialah di Ambarita yang merupakan tempat tumpuan pelancong kerana terdapatnya Batu Kursi Raja Siallagan atau lebih dikenali dengan nama Batu Persidangan. Terletak lebih kurang 5km dari kawasan hotel, pusat pelancongan ini menyajikan sesuatu yang menarik. Setibanya saya disini, terdapat beberapa kumpulan pelancong sedang bersiap-siap memakai kostum masyarakat batak untuk menari Tarian Sigale-Gale atau sambutan kedatangan.

DCIM100GOPROGOPR0581.

DCIM100GOPROGOPR0583.
Batu Persidangan

Antara yang menarik juga tentunya susunan batu batu yang membentuk kerusi dan meja ibarat untuk membuat satu persidangan atau mesyuarat.  Saya sempat bertanyakan pada penduduk disini, batu ini merupakan kawasan persidangan atau perbincangan bagi mengadili pesalah yang telah melakukan kesalahan atau melanggar adat dan tentunya bagi yang bersalah hukuman pancung akan dilaksanakan.

Kawasan Huta Siallagan atau Kampung ini juga terdiri daripada 8 buah rumah batak yang merupakan penempatan perkampungan asal yang dibangunkan oleh Raja Laga Siallagan sendiri. Di sekelilingi kawasan ini terdapat tembok dinding yang di bina mengelilingi kawasan penempatan ini bagi mengelakan daripada sebarang ancaman binatang buas mahupun serangan dari suku kaum yang lain.

GOPR0575.JPG

AIR TERJUN EFRATA

Saya meneruskan perjalanan menuju ke lokasi seterusnya yang terletak lebih 40 km ke Pangururan, di mana terletaknya Air Terjun Efrata. Dengan keadaan lalaluan yang berbukit hampir setiap ketika saya berhenti di tepi jalan untuk merakamkan gambar pemandangan di sekitar kawasan berkenaan. Mulut acapkali menyebut subhanallah atas kebesaran ciptaan tuhan yang ESA.

Untuk pertama kali ke sini, anda tidak perlu risau tentang makanan halal, di sepanjang jalan menuju ke lokasi Air Terjun ini terdapat beberapa gerai yang menyajikan masakan islam terutamanya di kawasan pekan Pangururan atau anda boleh mendapatkan snek halal di kedai serbaneka berdekatan. Setelah lebih dua jam perjalanan akhirnya saya tiba di kawasan Air Tejun Efrata.

GOPR0724.JPG

Kawasan Air Terjun Efrata.JPG

Menurut penjaga kawasan Air Terjun ini kebiasaanya kawasan ini akan di penuhi pengunjung biasanya pada hari Ahad atau cuti umum. Saya melepaskan seketika penat lelah disini sebelum pulang ke Samosir. Bagi yang ingin datang jangan lepaskan peluang untuk mandi-manda di kawasan ini.

IMG_5578.JPG
Air Terjun Efrata

Antara tempat menarik di kawasan ini ialah, Menara Tele untuk menyaksikan keindahan Danau Toba dari aras tinggi dan kawasan Air Panas yang sentiasa mendapat perhatian disini.

IMG_5529Dalam perjalanan menuju balik ke Hotel, saya singgah di Tomok, sebuah lagi perlabuhan yang berdekatan dengan kawasan Hotel, disini anda juga boleh mengenali masyarakat batak melalui Muzium yang disediakan disini. Jika anda ingin mendapatkan buah tangan atau cenderahati disinilah tempatnya pastikan anda pandai tawar menawar untuk mendapatkan harga barangan yang terbaik. Aktiviti malamnya pula saya ade persembahan kebudayaan dari masyarakat setempat di Hotel tempat saya menginap jadi aktiviti malam juga terisi dengan pendedahan budaya masyarakat setempat.

Nota:

  1. Perjalanan Ke Efrata ni memang  jauh pastikan anda membawa air minuman yang cukup mana tahu kehausan ditengah jalan.
  2. Memang ade Kedai Kedai muslim di kawasan pulau ni tapi saya sendiri kurang yakin jadi saya memang tak makan dalam kawasan pulau ni beli sahaja di kedai serbaneka.
  3. Pastikan anda pakai SUNBLOCK walaupun anda tak berpeluh tapi yakin lah anda akan terkena SUNBURN kalau xpakai. Seksaa woiiii
  4. Jangan risau minyak dalam motor ni memang cukup cukup untuk sehari berjalan ke kawasan Efrata dan balik ke tomok .
  5. Jalan nak menuju ke Efrata ni ade certain kawasan tak berturap so jangan jadi gelabah kalau dah masuk kawasan ini.

Sekian.

#MengembaraMedan

DAY 1 (Klik Sini)

Kembara Solo Medan Majalah Libur (Klik Sini)

PRODUCT REVIEW – SAMBAL IKAN MASIN

#ShahSygSemua

Alhamdulillah sejak keluar hospital ni selera makan pon dah kembali normal mungkin sel sel dalam perut telah berhubung. Cakap pasal makanan dan perot ia amatlah serasi bersama so kalau makanan tu tak sedap perot pon akan jadi tak sedap uolss.

Ni haaa produk sesuai dibawak travel luar negara dalam negara atau yang travel dari rumah ke tempat kerja yang tersangkut dalam hazab jem nauzubillah di KUALA LUMPUR tu. SAMBAL IKAN MASIN WARISAN SAPIAH memang meletop!

IMG_7505
Perghhh Belum Bukak Lagi Dah terliur

Apa yang buat sambal ni Meletop? selalunya korang hanya dengar sambal bilis kering la cili kering la udang kering la tapi ni haa IKAN MASIN makan sekali memang terangkat habis kaw kaw (takot pulak orang nak makan nanti) hahahaah.

Nak Makan macam mana?

Abang suggest makan dengan nasi panas atau masa nak masak nasi goreng tu cuba tambah sikit masa last last dan digaul rata tak payah dah letak garam, mesti bertambah selera yang si isteri  tu mesti suami anda mintak tambah percayalah !!

IMG_7507
Isi ikan yang MANTAP!!

Haishh tak payah nak pung pang kalau tak betul tak delah bagi review tip top mcm ni Dah sedap kene laa bagitahu ni haaa satu bekas RM12.00 je.

Mana nak beli boleh tengok kat penutup tu haa. Memang berbaloi.

Sekian. Alhamdulillah kenyang uolss 👍

MENGEMBARA MEDAN

MENGEMBARA MEDAN

DAY 1
Kuala Lumpur – Kualanamu – Pulau Samosir
Dengan tiket serendah Rm180 dapatl merasa naik MAS ke MEDAN, INDONESIA. Kali ini mengembara seorang diri dan inilah kali pertama nak berjalan sorang sorang ke tempat orang. oh sebelum tu nak cerita sedikit pasal kene blacklist dengan imigresen 2 hari sebelum nak terbang. Hanya tuhan je yang tahu macam perasaan masa tu.
Mula-mula call PTPTN die cakap kene bayar tunggakan Rm8+++ untuk degree punya pinjaman mana nak cekau duit nak oi lepas tu terpikir pula nasib ade kawan keje kat PTPTN dapat la settle kn walau kene bayar RM2k itu minimum je dik non. Okai cerita pasal PTPTN ni nanti ade entry die sendiri tak potong stim okai.
PERSIAPAN RAPI – BANTUAN BLOGGER, BACKPAKERS BUDDIES GROUP  DAN TOURGUIDE
Well kalau nak berjalan kat tempat orang ni kene la buat persiapan yang rapi, kene tahu apa yang menarik kenderaan ap yang nak naik dan kos tentunya. Kita juga kene main peranan ringankan mulut, tangan untuk bertanya dan buat perbandingan nilai kekurangan dan kelebihan yang masing masing dah kongsikan pengalaman mereka masing-masing. Terima kasih buat semua.
Perjalanan dari Kuala Lumpur – Kualanamu hanya mengambil masa 45-50 minit sahaja tak lama mana pon. Waktu mereka berbeza satu jam lambat dengan Malaysia. Bila dah sampai airport terus cari SIMCARD. Usha usha tengok simcard dalam AIRPORT macam mahal sikit tapi bila keluar sikit je dari AIRPORT ade jual simcard kat luar tu. TELKOMSEL pilihanya rasa dalam RP80,000 untuk 3GB data internet tersangat cukup untuk seminggu.
Untuk ke Pelabuhan Tiga Raja sampai je AIRPORT terus keluar untuk cari BAS ke PERMATANG SIANTAR kosnya lebih kurang RP50,000 sahaja perjalan lebih kurang 3 jam sahaja sampai dipekan P.SIANTAR boleh naik bas ke PARAPAT dan berhenti ke Pelabuhan Tiga Raja masanya lebih kurang 1jam lebih sahaja.Selalu lah berkomunikasi dengan orang sebelah anda mana tahu dapat membantu anda untuk  memudahkan perjalanan anda.
TERPESONA KEINDAHAN DANAU TOBA 
Sampai ja Pelabuhan Tiga Raja walau terlajak sikit terus nak boat ke Pulau Samosir, nyatakan sahaja hotel mana yang hendak anda turun pembantu boat akan segera memangil anda untuk naik ke boat mereka. Sepanjang perjalanan nak ke Pulau Samosir aku memang terpesona dengan keindahan Danau Toba ni. Subhanallah cantik sungguh memang cantik!!  Namun sepanjang perjalanan sebelum sampai ke jeti ni pon anda akan dapat tengok keindahan alam wisata Indonesia ni.

 

Masa dalam boat ni juga ada bebrapa orang embak atau makcik yang akan menjual makanan segera dan juga telur itik yang akan di campur beberapa jamu. Aku nak try? memang tak laa bahahahahahaha. Lebih kurang 45 minit atas boat dah puas ambil gambar pelbagai sisi aku pon sampai la di hotel yang aku menginap untuk 2 Malam ni.
Aku menginap di Carolina Hotel ratenya murah dan berpatutan juga tapi view die memang cantik sangat.Jangan terkejut pulak bila masuk bilik hotel kipas dan Tv tak ada aircond pon tak ade okai hhahahahaahah. Yang tak bawak universal plug boleh pinjam kt kaunter. Kalau nak tengok tv plak boleh ke Dining Hall so boleh tengok Tv beramai-ramai.
Hotel Carolina – Pulau Samosir
Aku dah sampai pon agak petang badan pon macam letih letih sikit al maklum 5jam dalam bas henti henti naik turun bukit adoiii memang kematu laa jawabnya dik oi. Belum di pikirkan lagi kerusi bas yang keras ibarat konkrit tu hahahaha tapi semuanya pengalaman 😄 so melelapkan mata sekejap. So bila dah bangun aku hanya berjalan jalan sekitar hotel tu ade laa pasir pantai kat situ main main di gigi air katanya.
PORK SERVED .
Baru nak mengintai-ngintai kat restaurant Hotel tetibe nampak plak perkataan PORK tu terus laa cancel nak beli nak order semuanya bahahaha so kekdahnya makan je la MAGGI yang 2 minit masak tu. LAYANKAN AJA sebab perut dah lapar .
d3c96-img_5492
Maggi – Kari Kari Kaw
Sambil makan tu ade gak la research nak pergi mana esok ikot jalan mana dengan Map yang diberi oleh pihak hotel. Oh yaaaa wifi pon ade kat Dining area je kat HOTEL xdapat dik nasib abang beli TELKOMSEL kat airport tadi.
HABIS HARI PERTAMA – #MengembaraMedan