MENGEMBARA MEDAN DAY 3

Sipiso-Piso Di Berastagi

Setelah dua malam di Pulau Samosir, keesokan harinya saya ke Berastagi, sebuah lagi kawasan yang sering menerima pengunjung yang ramai. Untuk kesini pula perjalanan mengambil masa lebih kurang 3-4 jam. Sebelum sampai ke Berastagi pastikan anda singgah di Air Terjun Sipiso-Piso sebuah lagi tempat menarik di Sumatera Utara.  Air Terjun yang setinggi 120 meter ini merupakan Air Terjun tertinggi di Indonesia. Bagi pengembara solo, anda boleh menaiki teksi untuk kesini atau menaiki angkutan kota yang jauh lebih murah dan meminta pemandu teksi/angkutan tersebut untuk berhenti di simpang Merek. Setelah setengah jam disini saya meneruskan perjalan ke Berastagi lebih kurang 2 jam lagi perjalanan menuju kesana.

Nak beli makanan kat sini ok ahhahaah aku beli goreng pisang dan cucur udang kat sini boleh tahan juga huhuhuhuh. Nak masuk Sipiso-piso ni kene bayar satu kepala 10000RP huhu. Masa ni tak banyak sangat amik gambar sebab driver tu pesan 20 minit je sebab nak ke Berastagi dalam 2-3 jam lagi … Perghhh

Pajak Buah atau Pasar Buah Berastagi sangat popular kerana anda boleh mendapatkan buah-buhan yang segar dengan harga yang murah, Selain itu cenderahati juga di jual disini. Sesekali ade juga peniaga yang akan menjual buah strawberry yang sangat murah dan manis rasanya. Bagi pengunjung yang ingin menaiki kereta kuda mengelilingi kawasan Berastagi inilah masanya nyata para pelancong yang membawa anak-anak tidak melepaskan peluang bersiar-siar di kawasan ini dan juga mengambil foto kenang-kenangan. Berdekatan dengan kawasan Pajak Buah ini terdapat sebuah Taman Awam  iaitu Bukit Kubu, yang juga menjadi tumpuan ketika waktu hujung minggu. Aku memang tak lama kat berastagi ni tapi bagi sesiapa yang nak stay kat sini satu malam ok juga berjalan-jalan kawasan ni.

Pengalaman yang aku takkan lupa bila naik bas dari Berastagi ke Kota Medan. Bayangkan satu bas hanya ade 20 seat penumpanbg shaja tapi sebab hari minggu mungkin konduktor bas tu sumbat penumpang dah macam tin sardin tak de kerusi dorang bagi bongkah kayu duduk, tak de tempat duduk dorang suruh naik atas bumbung ko rasa? Hahahahahahaha.

Kembalinya dari Danau Toba dan Berastagi pastikan anda bermalam di Medan. Bagi yang ingin mencari deretan restoran dan kedai makanan yang menyajikan pelbagai masakan anda harus berkunjung ke Merdeka Walk di tengah kotaraya Medan. Dari masakan tradisional hingga ke masakan barat semua anda boleh dapatkan disini. Usai makan malam anda boleh berkunjung ke Menara Air di kota Medan antara mercu tanda Kota Medan. Di Kota Medan ini antara pengangkutan utama yang terdapat disini ialah Becak (Motosikal Beca) dan Angkuta Kota (Van Penumpang) kadar tambang bagi setiap kenderaan ini bergantung kepada jarak jauh hotel ke kawasan yang hendak anda tuju.

IMG_5715.JPG
Nasi Ayam Penyet 

Di Medan aku menginap di WISMA SEDERHANA (boleh tengok kat Agoda) harga memang affordable dan boleh pesan makanan kat hotel ini yang pasti halal. Walaupun harga murah Hotel ni tetap sediakan breakfast heheheehe =) Kat gambar bawah ni ade no Tel dan Alamat hotel ni.

IMG_5728

Sekian.

Mengembara Medan Day 2 (Klik Sini)

Mengembara Medan Day 1(Klik Sini)

Mengembara Medan – Majalah Libur (Klik Sini)

 

Advertisements

MENGEMBARA MEDAN

MENGEMBARA MEDAN

DAY 1
Kuala Lumpur – Kualanamu – Pulau Samosir
Dengan tiket serendah Rm180 dapatl merasa naik MAS ke MEDAN, INDONESIA. Kali ini mengembara seorang diri dan inilah kali pertama nak berjalan sorang sorang ke tempat orang. oh sebelum tu nak cerita sedikit pasal kene blacklist dengan imigresen 2 hari sebelum nak terbang. Hanya tuhan je yang tahu macam perasaan masa tu.
Mula-mula call PTPTN die cakap kene bayar tunggakan Rm8+++ untuk degree punya pinjaman mana nak cekau duit nak oi lepas tu terpikir pula nasib ade kawan keje kat PTPTN dapat la settle kn walau kene bayar RM2k itu minimum je dik non. Okai cerita pasal PTPTN ni nanti ade entry die sendiri tak potong stim okai.
PERSIAPAN RAPI – BANTUAN BLOGGER, BACKPAKERS BUDDIES GROUP  DAN TOURGUIDE
Well kalau nak berjalan kat tempat orang ni kene la buat persiapan yang rapi, kene tahu apa yang menarik kenderaan ap yang nak naik dan kos tentunya. Kita juga kene main peranan ringankan mulut, tangan untuk bertanya dan buat perbandingan nilai kekurangan dan kelebihan yang masing masing dah kongsikan pengalaman mereka masing-masing. Terima kasih buat semua.
Perjalanan dari Kuala Lumpur – Kualanamu hanya mengambil masa 45-50 minit sahaja tak lama mana pon. Waktu mereka berbeza satu jam lambat dengan Malaysia. Bila dah sampai airport terus cari SIMCARD. Usha usha tengok simcard dalam AIRPORT macam mahal sikit tapi bila keluar sikit je dari AIRPORT ade jual simcard kat luar tu. TELKOMSEL pilihanya rasa dalam RP80,000 untuk 3GB data internet tersangat cukup untuk seminggu.
Untuk ke Pelabuhan Tiga Raja sampai je AIRPORT terus keluar untuk cari BAS ke PERMATANG SIANTAR kosnya lebih kurang RP50,000 sahaja perjalan lebih kurang 3 jam sahaja sampai dipekan P.SIANTAR boleh naik bas ke PARAPAT dan berhenti ke Pelabuhan Tiga Raja masanya lebih kurang 1jam lebih sahaja.Selalu lah berkomunikasi dengan orang sebelah anda mana tahu dapat membantu anda untuk  memudahkan perjalanan anda.
TERPESONA KEINDAHAN DANAU TOBA 
Sampai ja Pelabuhan Tiga Raja walau terlajak sikit terus nak boat ke Pulau Samosir, nyatakan sahaja hotel mana yang hendak anda turun pembantu boat akan segera memangil anda untuk naik ke boat mereka. Sepanjang perjalanan nak ke Pulau Samosir aku memang terpesona dengan keindahan Danau Toba ni. Subhanallah cantik sungguh memang cantik!!  Namun sepanjang perjalanan sebelum sampai ke jeti ni pon anda akan dapat tengok keindahan alam wisata Indonesia ni.

 

Masa dalam boat ni juga ada bebrapa orang embak atau makcik yang akan menjual makanan segera dan juga telur itik yang akan di campur beberapa jamu. Aku nak try? memang tak laa bahahahahahaha. Lebih kurang 45 minit atas boat dah puas ambil gambar pelbagai sisi aku pon sampai la di hotel yang aku menginap untuk 2 Malam ni.
Aku menginap di Carolina Hotel ratenya murah dan berpatutan juga tapi view die memang cantik sangat.Jangan terkejut pulak bila masuk bilik hotel kipas dan Tv tak ada aircond pon tak ade okai hhahahahaahah. Yang tak bawak universal plug boleh pinjam kt kaunter. Kalau nak tengok tv plak boleh ke Dining Hall so boleh tengok Tv beramai-ramai.
Hotel Carolina – Pulau Samosir
Aku dah sampai pon agak petang badan pon macam letih letih sikit al maklum 5jam dalam bas henti henti naik turun bukit adoiii memang kematu laa jawabnya dik oi. Belum di pikirkan lagi kerusi bas yang keras ibarat konkrit tu hahahaha tapi semuanya pengalaman 😄 so melelapkan mata sekejap. So bila dah bangun aku hanya berjalan jalan sekitar hotel tu ade laa pasir pantai kat situ main main di gigi air katanya.
PORK SERVED .
Baru nak mengintai-ngintai kat restaurant Hotel tetibe nampak plak perkataan PORK tu terus laa cancel nak beli nak order semuanya bahahaha so kekdahnya makan je la MAGGI yang 2 minit masak tu. LAYANKAN AJA sebab perut dah lapar .
d3c96-img_5492
Maggi – Kari Kari Kaw
Sambil makan tu ade gak la research nak pergi mana esok ikot jalan mana dengan Map yang diberi oleh pihak hotel. Oh yaaaa wifi pon ade kat Dining area je kat HOTEL xdapat dik nasib abang beli TELKOMSEL kat airport tadi.
HABIS HARI PERTAMA – #MengembaraMedan