Popia Gulung, Popia Basah, Popia sayur dan bermacam jenis popia kau pernah jumpa kat PARAM (Pasar Ramadan) Tapi Yang satu ni memang tiada lagi dipasaran aku ras ahahahaha.Ok actually resipi ni hasil daripada Geng Geng BBK masa study dulu. Noly, Kak Sheda dan lisa dorang la yang rajin duk buat then bagi kat kami. Sempat la tanga resipi pada depa cuma iolss ade olah sikit mengikut citarasa masing-masing. Nak bagi resipi ini iolss tak main timbang berapa gm bagai semua ikut rasa ikut hati atau bahasa pasar main campak-campak je.
RESIPI :
1 Paket Kulit Popia
INTI :
Bahan A
6-7 Biji Ubi Kentang (Di Rebus dan dilenyek)
Bahan B
2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
5 Tangkai Cili Merah
Sedikit Ayam Cincang
Kiub Pati Ayam
Sedikit Air
Bahan C
Cream Cheese Tatura – Paket Kecil
Cara-cara :
Bahan A tadi dilenyekkan dan dibiarkan sejuk sementara. Kemudian tumis bahan B dan biarkan sejuk sementara. Apabila Bahan A dan B sudah sejuk gaulkan Bahan C bersama. Jadilah intinya.
Kemudian isikan kulit popia tadi dengan intinya dan goreng sehingga garing. Sedia dihidang.
#KitaSamaSamaKongsi
Idea untuk buka puasa ni..
LikeLiked by 1 person
Buat Banyak2 simpan dalam freezer lepas tu boleh goreng banyak2
LikeLike
Lajuuu ni..!!
LikeLike
Sedapp
LikeLike
Wah, menarik resipi ni😍👍
LikeLike
da boommm
LikeLike