RESIPI – POPIA KENTANG CHEESE

Popia Gulung, Popia Basah, Popia sayur dan bermacam jenis popia kau pernah jumpa kat PARAM (Pasar Ramadan) Tapi Yang satu ni memang tiada lagi dipasaran aku ras ahahahaha.Ok actually resipi ni hasil daripada Geng Geng BBK masa study dulu. Noly, Kak Sheda dan lisa dorang la yang rajin duk buat then bagi kat kami. Sempat la tanga resipi pada depa cuma iolss ade olah sikit mengikut citarasa masing-masing. Nak bagi resipi ini iolss tak main timbang berapa gm bagai semua ikut rasa ikut hati atau bahasa pasar main campak-campak je.

IMG_9740

RESIPI :

1 Paket Kulit Popia

IMG_9689

INTI :

Bahan A
6-7 Biji Ubi Kentang (Di Rebus dan dilenyek)

Bahan B
2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
5 Tangkai Cili Merah
Sedikit Ayam Cincang
Kiub Pati Ayam
Sedikit Air

Bahan C
Cream Cheese Tatura – Paket Kecil

Cara-cara :

Bahan A tadi dilenyekkan dan dibiarkan sejuk sementara. Kemudian tumis bahan B dan biarkan sejuk sementara. Apabila Bahan A dan B sudah sejuk gaulkan Bahan C bersama. Jadilah intinya.

Kemudian isikan kulit popia tadi dengan intinya dan goreng sehingga garing. Sedia dihidang.

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

6 thoughts on “RESIPI – POPIA KENTANG CHEESE”

Tinggalkan komen